Toppers verzekeren plekjes voor Jumbo NK Pool; loting inmiddels verricht

Niels Feijen en Tim de Ruyter kwalificeren zich ongeslagen voor beide disciplines van het Jumbo NK Pool, zowel het 9-ball als het 8-ball.

De loting voor het Jumbo NK Pool is inmiddels verricht, met o.a. in het 9-ball de kraker Niels Feijen-Yannick Pongers!

20 december 2023

Gemakkelijk is het niet, kwalificeren voor het Jumbo NK Pool. Iedere speler mag slechts voor één 8-ball kwalificatie inschrijven en voor één 9-ball kwalificatie, in velden van 48 spelers, waarvan er slechts twee kwalificeren. Geen herkansingen, niets – het moet in één keer raak.

Het zijn in dit soort omstandigheden waarin grote spelers vaak het beste uit zichzelf weten te halen. Waren bij de eerste kwalificatierondes van twee weken geleden grote namen als Nick van den Berg, Yannick Pongers en Marc Bijsterbosch ongenaakbaar. Ditmaal waren het Niels Feijen en Tim de Ruyter die zich tweemaal wisten te plaatsen, Marc Bijsterbosch nu ook voor het 9-ball, Ivo Aarts voor het 9-ball, en Richard Eijmberts en Joël Kartowimokro in het 8-ball.

 


 

Grootste teleurstelling van het weekend was Quinten Pongers. U kent ongetwijfeld nog de emotionele beelden op Ziggo Sport van het vorige Jumbo NK Pool, waar hij voor historische televisie zorgde. Maar de oudste van de Dutch Poolbrothers wist zich ditmaal voor beide events (net) niet te plaatsen.

 

 

Het was al met al genieten voor de kijkers via het KNBB YouTube kanaal, en voor de toeschouwers ter plaatse - op perfecte locaties, een fijne organisatie en met prima materiaal.

 

 

Om precies te zijn ging het bij de beide kwalificatierondes van dit weekend als volgt:

 

Zaterdag 16 december:
Kwalificaties NK 8-ball in Lelystad en NK 9-ball in Roosendaal

Livescores: Lelystad 8-ball 16 december (Cuescore)
KNBB YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=vGUHAoRpYf8

Livescores: Roosendaal 9-ball 16 december (Cuescore)
KNBB YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=9uQQNCi50TU
 

 

Bij de kwalificatie voor het NK 8-ball in Lelystad was Niels Feijen de grote favoriet, en hij haalde de kwalificatie ook relatief eenvoudig: vijf overwinningen, waaronder de beslissende tegen Joël Kartowimokro met 6-3. Joël speelde vervolgens de kwalificatie verliezerskant tegen Ivo Aarts om het tweede ticket, en won deze met 5-3.

Op dezelfde dag in Roosendaal werd de kwalificatie voor het NK 9-ball begonnen met een enorme stunt: in winnaarsronde 1 won Gijs van Helmond met liefst 7-3 van favoriet Marc Bijsterbosch. Marc moest toen een ongekende omweg maken richting de kwalificatie met drie 6-1 overwinningen, vervolgens een nagelbijter 6-5 tegen Chris Pronk in verliezersronde 5, nog één tegen Mark Sneep 6-5 in verliezersronde 6, en toen uiteindelijk na 10 (!) wedstrijden waarvan 9 gewonnen had Marc het felbegeerde ticket binnen.

Voor Tim de Ruyter ging het een stuk eenvoudiger: die had na vijf overwinningen op rij het ticket in de zak.

Ongelukkigste speler van de dag: Hassan Osman, die eerst de kwalificatie winnaarskant verloor van met 7-3 Tim de Ruyter, en vervolgens de kwalificatie verliezerskant met 6-1 van Marc Bijsterbosch.

 

 

 

Zondag 17 december:
Kwalificaties NK 9-ball in Lelystad en NK 8-ball in Roosendaal

Livescores: Lelystad 9-ball 17 december (Cuescore)
KNBB YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=zyPvor5DD7M

Livescores: Roosendaal 8-ball 17 december (Cuescore)
KNBB YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=oCPJjhVTukw

 

Een dag later was het in Lelystad voor Niels Feijen wederom ‘another day at the office’: vijf wedstrijden, vijfmaal winst – en daarmee kwalificatie voor het koningsnummer van het Jumbo NK Pool, het 9-ball. Voor Ivo Aarts was de weg iets lastiger, want in winnaarsronde 2 werd hij met 6-7 verrast door Johan van der Leest. Een lastige weg voor Ivo dus richting het tweede ticket! Na nog twee krappe 6-5 overwinningen onderweg eindigde Aarts in stijl: 6-1 tegen Joël Kartowimokro (die hiermee dus bleef steken op één ticket voor het Jumbo NK Pool, het 8-ball) en in de kwalificatie verliezerskant eveneens 6-1 winst tegen Wouter Frans.

Het weekend van Tim de Ruyter in Roosendaal zag er exact zo uit als dat van Niels in Lelystad: ook voor Tim beide dagen 5 gespeeld, 5 gewonnen. Quinten Pongers vocht uit alle macht voor het 8-ball ticket, won winnaarsronde 4 ook met 6-4 van Richard Eijmberts – maar toch zou Richard het tweede ticket binnenhalen, en niet Quinten. Quinten verloor eerst de kwalificatie winnaarskant met 6-3 van Tim de Ruyter, en vervolgens met 5-3 in de kwalificatie verliezerskant van de man die hij eerder op de dag nog had verslagen: Richard Eijmberts.

 


 

Alle gekwalificeerden voor het Jumbo NK Pool op een rij, plus resultaten loting

Dit betekent dat de volgende spelers gaan meedoen aan het Jumbo NK Pool, tussen haakjes de plek van kwalificatie:

Jumbo NK Pool 9-ball: Deelnemers

Jan Rempe (Amsterdam)
Nick van den Berg (Amsterdam)
Jan van Lierop (Tilburg)
Yannick Pongers (Tilburg)
Marc Bijsterbosch (Roosendaal)
Tim de Ruyter (Roosendaal)
Niels Feijen (Lelystad)
Ivo Aarts (Lelystad)

Jumbo NK Pool 9-ball: Loting eerste ronde

Tim de Ruyter-Ivo Aarts
Jan Rempe-Marc Bijsterbosch
Jan van Lierop-Nick van den Berg
Niels Feijen-Yannick Pongers

 

 

Jumbo NK Pool 8-ball: Deelnemers

Marc Bijsterbosch (Amsterdam)
Nick van den Berg (Amsterdam)
Jan van Lierop (Tilburg)
Mika van Berkel (Tilburg)
Tim de Ruyter (Roosendaal)
Richard Eijmberts (Roosendaal)
Niels Feijen (Lelystad)
Joël Kartowimokro (Lelystad)
 

Jumbo NK Pool 8-ball: Loting eerste ronde

Tim de Ruyter-Nick van den Berg
Jan van Lierop-Joël Kartowimokro
Niels Feijen-Richard Eijmberts
Marc Bijsterbosch-Mika van Berkel

 

 

De kwalificaties voor het Jumbo NK Pool in beeld

Niet alleen was het genieten voor de mensen thuis via de fraaie livestreams, ook waren er op alle kwalificaties fotografen (Rob Kleinjans en Thierry Brachthuizer) die de sfeer van deze kwalificaties prachtig wisten weer te geven.

Onderstaand een selectie.

 


 

Tekst: KNBB
Foto’s: Thierry Brachthuizer, Rob Kleinjans

Foto/film/video Jumbo NK
Volg ons online