Tim Jonkman eerste Nederlands Kampioen Chinese Pool!

NK in Pandasia (Ouwehands Dierenpark) op meerdere fronten een succes

09 december 2018

 

 

Locatie. Tafels. Sfeer. Media. Er was geen wanklank in het prachtige Pandasia bij het eerste NK Chinese 8-ball ooit in Nederland. Wie erbij was, kon genieten van de prachtige ruimte, van tactisch biljart, van reuzenpanda's en van het China Light Festival. Wie er niet bij was, kon het volgen via de livestreams van Orange Forks (inderdaad, beide tafels gestreamd!) of via Cuescore.

 

 

Wat was er hard gewerkt om het Chinese 8-ball op deze wijze in Nederland te krijgen. Want hoe groot ook in China, in Nederland moest er best wat scepsis overwonnen worden. Bijvoorbeeld, omdat Chinese 8-ball de aandacht zou kunnen afleiden van pool of snooker, of omdat de voorronden niet konden worden gespeeld worden op originele Chinese 8-ball tafels.

 

 

Maar gelukkig was van dat laatste bij de finale geen sprake, was het enthousiasme van de spelers groot, en werd de inzet en betrokkenheid van het team van vrijwilligers zeer gewaardeerd. Twee prachtige JOY Chinese 8-ball tafels, opgebouwd door Buffalo, stonden klaar in een voor spelers heerlijke ruimte met fraaie aankleding. En met een geweldige extra prijs bovenop het prijzengeld voor de 14 finalisten: de winnaar mocht compleet verzorgd (incl. vlucht & verblijf) naar de Masters in China, met een prijzenpot van liefst $250.000.

 

 

De media wisten het Ouwehands Dierenpark en het eerste NK Chinese prima te vinden, getuige de vooruitblik van RTV Utrecht (vanaf 37:10; op de finaledag ook met tv-camera), het daarop volgende tv-item (vanaf 01:50), het artikel in de China Times (pagina 18) en natuurlijk de heerlijke video van Yannick Pongers in het Jeugdjournaal.

 

 

Omdat bij Chinese 8-ball (tegenwoordig: Chinese Pool) de pockets relatief klein zijn, is er een bonus voor zuiver spelen: ballen gaan simpelweg veel vaker net mis dan bij pool. Veel werd dan ook verwacht van spelers met een snooker achtergrond zoals Jur Kous en zeker ook Jesse Thehu, en eveneens van Jan van Lierop die ondanks zijn jonge leeftijd al redelijk wat ervaring heeft in Chinese 8-ball. Maar allen strandden in de kwartfinales.

 

 

Wat waren het spannende wedstrijden! In de halve finales won Tim Jonkman nipt van de sterke Tamara Peeters-Rademakers, en Quinten Pongers won tegen de tactische Tom Penrose al zijn tweede shoot-out van het toernooi. Gezien hoe close alle matches waren, en hoeveel comebacks we hadden gezien, werd dan ook een zeer spannende finale verwacht.

 

 

Uiteindelijk was hiervan geen sprake: Tim Jonkman won de finale overtuigend met 8-3 van Quinten Pongers. Het geheim van Tim? "Geen echt geheim - maar solide, rustig en vooral ook tactisch spelen. Ik heb twee dagen geleden een nieuwe keu gekregen en twijfelde eigenlijk ermee te spelen. Uiteindelijk toch gedaan, en het ging goed."

 

 

"Slim spelen was echt de key. Bij Chinese 8-ball, als je geen run out hebt, als je de tafel probeert leeg te schieten maar het lukt niet, dan heeft de tegenstander het voordeel. De finale ging redelijk soepel en heb ik de tafel een paar keer mooi kunnen leeg spelen."

 

 

"Maar hoe lekker het ook ging, ik ben wel realistisch: op de Masters speelt de gehele wereldtop, en ik mag dan al blij zijn als ik dan een potje kan winnen. Het zal vooral een heel leerzame ervaring worden. Maar ik kijk er wel erg naar uit, en ik ben trots als eerste Nederlands kampioen te mogen deelnemen."

 

 

Tekst: KNBB
Foto's ©Stefan Osnabrug

 

 

 

Azië Chinese Pool/Heyball NK
Volg ons online