Tamara & Marc over hun EK-medailles

Ze haalden beiden éénmaal zilver en éénmaal brons: Tamara Rademakers en Marc Bijsterbosch. Zij zorgden met hun medailles bij het straightpool en 10-ball voor een vlammende start van #TeamNL op het EK Poolbiljart in Antalya.

Ruim een week later kijken we terug met de beide medaillewinnaars.

20 november 2021

 

Tamara Rademakers

 

Brons en zilver op het EK. Op welke ben je het meest trots?

Normaal zou ik heel snel zilver zeggen, maar ik twijfel omdat ik straightpool eigenlijk het moeilijkste spelsoort vind, maar wel het leukste. Ik heb een paar hoge breaks geschoten, dus daar ben ik ook wel trots op. Bij 10-ball was ik ook heel blij met mijn niveau en vooral dat ik dit vast wist te houden. Normaal zijn mijn kwartfinales en halve finales heel spannend en dat was nu eigenlijk heel duidelijk. Dus eigenlijk vind ik de medailles even mooi. Zeker na mijn schouderblessure die ik een paar maanden geleden kreeg, ik dacht toen dat mijn EK niks zou gaan worden, maar gelukkig heb ik er weinig last van gehad.

 

"Normaal zijn mijn kwartfinales en halve finales heel spannend en dat was nu eigenlijk heel duidelijk. Dus eigenlijk vind ik de medailles even mooi. Zeker na mijn schouderblessure die ik een paar maanden geleden kreeg, ik dacht toen dat mijn EK niks zou gaan worden, maar gelukkig heb ik er weinig last van gehad"

 

Kun je ons meenemen door je medailles. Welke hobbels waren er, wat deed je goed. Had je ook ergens geluk, of juist pech?

Ik merkte dat ik met straightpool een lekker ritme had en dat werkte heel goed, maar in de halve finale kwam daar de shotclock en dat vind ik met straightpool en 8-ball toch wel lastig. Ik heb dan net niet genoeg tijd om een weloverwogen keuze te maken en deze ook goed uit te voeren. Ik vond het daarom jammer dat mijn slechtste straightpool partij in de halve finale was.

Bij 10-ball won ik met duidelijke cijfers de kwartfinale en halve finale en had ik dus een goed gevoel over de finale. Ook de shotclock vind ik hier minder storend omdat het patroon er al ligt. Maar helaas stond ik met 2 droge breaks al direct 0-3 achter, daarna kwam ik ook niet echt meer in mijn spel. Mijn Turkse tegenstandster speelde erg sterk, ik denk dat ze wel een extra drive kreeg door een menigte enthousiaste supporters in het thuisland.

 


 

Je bent internationaal al jaren uiterst stabiel: vaak brons of zilver, soms ook goud, eigenlijk zelden dat je bij een groot evenement niet op het podium staat. Hoe tevreden ben je over wat je allemaal hebt bereikt tot nu toe? Waarop ben je het meest trots, en wat is jouw grootste teleurstelling?

Ik ben erg trots op mezelf wat ik tot nu toe bereikt heb. Het meest trots ben ik op mijn medailles behaald op het EK. Ook ben ik erg trots op mijn 3e plaats op de WPBA Masters een paar jaar terug, hiermee kwam ik live op ESPN en die ervaring zal ik nooit meer vergeten.

Mijn grootste teleurstelling is dat het met nog nooit gelukt is om goud te behalen op het EK, ik weet dat het erin zit maar het is nog niet gelukt. Maar ik blijf geloven in mezelf dat het me ooit gaat lukken. Hopelijk kan ik over 3,5 maand meedoen met het EK in Slovenië. Door mijn schouderblessure is het eerste NK weekend voor mij in het water gevallen, hierdoor heb ik me net niet kunnen plaatsen voor het EK. Ik hoop dat de KNBB een uitzondering kan maken om me toch naar het EK te laten gaan. De honger naar goud is nu natuurlijk nog groter geworden.

 

"Het meest trots ben ik op mijn medailles behaald op het EK. Ook ben ik erg trots op mijn 3e plaats op de WPBA Masters een paar jaar terug, hiermee kwam ik live op ESPN en die ervaring zal ik nooit meer vergeten"

 

De concurrentie in de top is niet mals, zowel technisch/tactisch alsook mentaal. Hoe train jij jezelf op deze gebieden, en hoeveel ruimte voor verbetering is er volgens jou nog?

Ik denk dat ik technisch en tactisch heel sterk ben. Ook mentaal ben ik meestal sterk, maar hier zitten nog wel verbeterpunten. Verder zie ik mijn verbeterpunten in safety's, uit safety's komen en special shots zoals jumpen. Maar op alle vlakken zit zeker nog ruimte voor verbetering. Ik denk dat je nooit uitgeleerd bent met poolbiljarten.

 

Je bent niet alleen zelf actief op het hoogste niveau, je helpt ook actief mee om Nederlandse jongeren richting het hoogste niveau te krijgen. Mogelijk het meest in het oog springend is hierbij Lynn Pijpers, die vaak met jou mee reist, en die de potentie lijkt te hebben op termijn ook richting die internationale top te gaan. Wat zie jij als haar mogelijkheden, en op welke gebieden moet zij volgens jou nog stappen maken? En: welke andere jonge Nederlanders moeten we volgens jou in de gaten houden?

We hebben inderdaad al tien jaar een poolschool waar we kinderen les geven: de Poolscool, zonder h dus. Lynn is zeker een groot talent uit onze Poolscool. Je ziet bij haar dat ze steeds vaker haar A-niveau kan halen, maar dit gebeurt dan bijvoorbeeld gedurende een wedstrijd en kan de wedstrijd daarna weer weg zijn. Ze zal dus constanter moeten worden en moet leren haar energie goed te verdelen. Ze zal haar B-game moeten verbeteren zodat ze altijd een bepaald niveau kan behalen. Ze heeft zeker de potentie om de top van Europa te halen. Lynn is trouwens ook iemand met een hart van goud, we steunen elkaar door dik en dun en hebben altijd de grootste lol, ze is echt mijn maatje.

Vanuit onze eigen Poolscool zijn het verder op dit moment Sonny Haegmans en Megan Rademakers die de potentie hebben om mooie dingen te gaan bereiken. Het is er afgelopen EK voor beide niet echt uitgekomen, maar ze zijn beide erg gemotiveerd om er volgend jaar een stuk sterker te staan. Ten slotte heeft ook mijn zoontje Ryan (9 jaar) heel veel potentie om een goede pooler te worden, maar die heeft zijn hoofd (nog) niet naar serieus poolen staan. Laat hem nog maar lekker kinds zijn.
 

"Ik werd heel enthousiast toen ik de plannen hoorde over het Jumbo NK Pool, wat een geweldige ontwikkeling! Dit gaat zeker heel goed zijn voor Nederlands poolbiljart"

 

Er zijn volop ontwikkelingen bij pool, internationaal maar ook nationaal. Zo is het NK Pool het Jumbo NK Pool geworden, met flink prijzengeld, een prachtige locatie én hoogstwaarschijnlijk zendtijd op Ziggo Sport. Wat betekent dit voor het nationale poolbiljart - en wat zijn jouw doelen bij dit Jumbo NK Pool?

Ik werd heel enthousiast toen ik de plannen hoorde over het Jumbo NK Pool, wat een geweldige ontwikkeling! Dit gaat zeker heel goed zijn voor Nederlands poolbiljart. Ook internationaal zijn er steeds betere ontwikkelingen. Al met al zie ik de toekomst van poolbiljart zeer positief tegemoet en dat motiveert natuurlijk enorm. Mijn doel voor het Jumbo NK Pool is om de finaledag te bereiken, wie wil daar nou niet staan op zo'n locatie met Ziggo Sport erbij?! Maar dat gaat een flinke uitdaging worden.

 

Nog iets wat we zijn vergeten te vragen?

Ik wilde nog even kwijt dat het een heel fijn EK was. Er was een goede teamsfeer en we waren er voor elkaar in goede en slechte tijden. Iedereen bedankt daarvoor!

 

 

Marc Bijsterbosch

 

Brons en zilver op het EK. Op welke ben je het meest trots?

Ik ben het meest trots op mijn bronzen medaille met 10-ball omdat ik het daar hardst voor gewerkt heb. En natuurlijk wil je altijd beter maar ik mag niet klagen over deze prestatie. Altijd ruimte voor verbetering, maar deze medaille deed me het meest.
 

"Ik wist me door alle partijen heen te krijgen met breakjes van 30/50 niet één wedstrijd echt uitgeschoten, maar dat hoeft dus ook niet. Want ik bereikte uiteindelijk zilver, en tevens ook mijn A-status waarnaar ik op zoek was"

 

Kun je ons meenemen door je medailles. Welke hobbels waren er, wat deed je goed. Had je ook ergens geluk, of juist pech?

Straightpool zilver was een rollercoaster. Ik begon mijn eerste partij tegen Alex Montpellier: een verliespartij, tevens ook mijn eerste EK-wedstrijd straightpool. Is niet echt mijn spel, maar ik wist me alsnog te kwalificeren, en vanaf laatste 32 single knock-out fase is alles mogelijk natuurlijk.

Ik had een goede loting en wist me door alle partijen heen te krijgen met breakjes van 30/50 niet één wedstrijd echt uitgeschoten, maar dat hoeft dus ook niet. Want ik bereikte uiteindelijk zilver, en tevens ook mijn A-status waarnaar ik op zoek was - en de titel natuurlijk.

 


 

De concurrentie in de top is niet mals, zowel technisch/tactisch alsook mentaal. Hoe train jij jezelf op deze gebieden, en hoeveel ruimte voor verbetering is er volgens jou nog?

Er is altijd ruimte voor verbetering. Daarom blijf ik nog altijd hard trainen en bereid ik mezelf voor als het minder goed aan tafel gaat. We kijken veel pool, reizen naar veel toernooien, en drijven onszelf tot het uiterste om te pieken op het momenten dat het moet.

Met covid is het allemaal stuk lastiger geworden maar dat geldt voor iedereen. Ik heb zelf een break genomen van pool van tien maanden, voor het eerst in bijna 20 jaar van mijn poolcarrière. Dit heeft me erg goed gedaan: veel ontluchting en op adem kunnen komen, en even focussen op andere dingen.

 

"We kijken veel pool, reizen naar veel toernooien, en drijven onszelf tot het uiterste om te pieken op het momenten dat het moet"

 

Er zijn volop ontwikkelingen bij pool, internationaal maar ook nationaal. Zo is het NK Pool het Jumbo NK Pool geworden, met flink prijzengeld, een prachtige locatie én hoogstwaarschijnlijk zendtijd op Ziggo Sport. Wat betekent dit voor het nationale poolbiljart – en wat zijn jouw doelen bij dit Jumbo NK Pool?

Mijn doelen zijn tijdens het Jumbo NK Pool natuurlijk om kampioen te worden: ik speel 9-ball en 8-ball en het wordt gesponsord door Jumbo wat natuurlijk zeer succesvol voor ons is, met dan ook nog eens hoogstwaarschijnlijk uitzendtijd van Ziggo.

Poolen is altijd een onderschatte sport geweest, dus het wordt tijd dat we Nederland laten zien wat pool allemaal te bieden heeft!

 

"Poolen is altijd onderschatte sport geweest, dus het wordt tijd dat we Nederland laten zien wat pool allemaal te bieden heeft!"

 

Fotoverslag Straightpool/eerste EK-dagen #TeamNL

 

Tekst: KNBB
Foto’s: EPBF/Dynamic Billard

EK Poolbiljart
Volg ons online