Samen zijn we goud

111-jarig jubileum KNBB van start met mooi cadeau voor de drie verenigingen die ons hebben opgericht.

Zonder clubs zijn er geen biljarttafels, zonder biljarttafels is er geen competitie en zonder competities kunnen er geen nationale en internationale titels behaald worden. Samen zijn we goud, dus!

24 januari 2022

 

111 jaar geleden werd de Nederlandsche Biljart Bond opgericht. Drie van de zeven verenigingen die de NBB op 22 januari 1911 oprichtten en nu nog bestaan hebben we op zaterdag 22 januari 2022 bezocht, exact 111 jaar dus na onze oprichting. Deze verenigingen waren: Sociëteit de Harmonie in Groningen (van de nieuwe KNBB-voorzitter Henk Vegter), De Friesche Club in Leeuwarden en de ’s-Gravenhaagsche Biljart Club, locatie Samonda in Den Haag. Omdat vanwege coronamaatregelen de Harmonie niet kon worden bezocht, kwamen vertegenwoordigers van de Harmonie naar de Friesche Club.

 


 

Als dank en waardering voor de oprichting ontvingen deze drie verenigingen uit handen van Dick Jaspers, KNBB-directeur Willem La Riviere en KNBB-voorzitter Henk Vegter een stukje van het biljartlaken waarop Dick Jaspers onlangs in Egypte zijn vijfde Wereldtitel won. De reden dat we bij deze founding clubs zijn langs geweest: Zonder clubs zijn er geen biljarttafels, zonder biljarttafels is er geen competitie en zonder competities kunnen er geen nationale en internationale titels behaald worden. Samen zijn we goud!

  

 

Het was een eer zo gastvrij te worden ontvangen door de vertegenwoordigers van de clubs. En, wat een verbluffende schoonheid van de zalen! Neem de aan alle kanten nostalgie uitademende Friesche Club midden in het centrum van Leeuwarden, en het schitterend vernieuwde Samonda met drie fraai vormgegeven biljart-, pool en snookerruimtes, fijne bar én met gigantisch gratis eigen parkeerterrein. En dan konden we de eveneens prachtige Sociëteit de Harmonie nog niet eens zien ditmaal, maar dat dit een voorbeeldclub is voor velen (ook in coronatijd gewoon ledengroei, combinatie van verschillende sporten en spelen, ruim 30% van de leden zijn vrouw) dat mag duidelijk zijn.

 


 

In Friesland was volop lokale en regionale media aanwezig, o.a. RTV Noord, Omrop Fryslân en Friesch Dagblad. De laatste schreef dit prachtige verhaal (waar ook de zilveren lauwerkrans waar het ooit allemaal om begonnen is een rol speelt), Omrop Fryslân maakte deze fraaie video. Ergens eind volgende week volgt nog een uitgebreide video-impressie op ons KNBB YouTube kanaal, door grafisch/video-stagiair Yannick, en tevens zal op de website van de Harmonie een mooi verslag volgen.

  

Meer over de historische achtergronden van deze bijzondere dag vindt u in dit artikel.

 

Vervolgstappen na 22/1:

Waar ons jubileumjaar start op genoemde datum 22/1, zullen we op 1/11 het KNBB jubileumjaar symbolisch afsluiten met een bezoek aan de jongste van de circa 1100 aangesloten clubs. Gedurende het jaar krijgen naast deze eerste drie clubs ook de andere 1100 clubs een stukje van dit biljartlaken om te symboliseren dat we Samen goud winnen. Want zonder clubs zijn er geen biljarttafels, zonder biljarttafels is er geen competitie en zonder competitie kunnen er geen topsportprestaties zoals het WK-goud door Dick Jaspers behaald worden. Dus met het uitreiken van dit laken symboliseren we de onderlinge band en waardering voor de clubs. 

 

 

Maatschappelijk belang biljarten

Op 22 januari hebben we ook aandacht gevraagd voor het belang van biljarten. Door de lockdown is het spelen van biljarten, poolen en snooker al langere tijd niet mogelijk. Meerdere clubs staan onder enorme financiële en mentale druk. Maar vooral het gemis om met vrienden even een potje te kunnen spelen is enorm. Denk alleen al aan honderdduizenden, vaak zelfstandig wonende ouderen die hun wekelijkse biljartontmoeting in het clubhuis, buurtcentrum of sportaccommodatie missen.

 

 

 

Tekst & foto’s: KNBB

Biljarthistorie Biljartzalen Jubileum
Volg ons online