NK Pool Senioren 2024 weer een groot succes

In het paasweekend werd dit jaar weer in Biljartcentrum De Distel het NK Pool voor de Senioren gespeeld. Het was het drukstbezochte NK Pool Senioren ooit

04 april 2024

Er werden vier disciplines in net zoveel dagen afgewerkt. Op vrijdag begonnen ze met 14.1 straightpool, vervolgens 8-ball, 10-ball en op de slotdag het koningsnummer 9-ball. Ook bij deze NK’s zien we dat competitief poolen in Nederland op dit moment heel populair is. Drie van de vier disciplines waren namelijk “uitverkocht” met een vol veld van 64 deelnemers. Ieder jaar zijn er weer nieuwe spelers die aan de leeftijds-eis voldoen en ook dit jaar zagen we weer een groot aantal nieuwe gezichten onder de spelers.  

Op vrijdag begonnen 52 spelers met straightpool. Er werd gespeeld in een dubbel KO format tot de laatste 16, daarna werd er verder gespeeld in een enkel KO schema. Meerdere spelers werden getipt voor de titel en een aantal van die spelers kwamen dan ook in de kwartfinales terecht. Een van die spelers was Rienus Gennissen die achter elkaar twee andere sterke spelers, Rene Peeters en Jim Telfer uitschakelde, om vervolgens in de halve finale van Mario Martokarijo te verliezen. 
De andere finalist was thuisspeler Bjorn Kock die dit jaar voor het eerst mee mocht doen. Hij won van Sanne Krom en Daan van der Eerden op zijn weg naar de finale.  
De titel ging uiteindelijk naar deze debutant en pakte daarmee de koppositie in het NK Pool 2024 Senioren klassement. 
 
De nummers 1 t/m 4 van dit klassement krijgen een startbewijs voor het EK Senioren 2024 dat in november in Turkije gespeeld wordt. Ook de beste dame in het klassement verdient een startbewijs. Naast de startbewijzen hebben deze 5 spelers ook recht op een financiële vergoeding vanuit de KNBB Sectie Pool.  
 
De volgende dag stond het populaire 8-ball op het programma. Deze discipline was het eerst vol toen de inschrijvingen geopend werden. Op 16 tafels werd er hard gestreden om een ronde verder te komen. Een andere thuisspeler, Paul Verbruggen, kwalificeerde zich voor de kwartfinale via sterke zeges, waarvan de 5-0 overwinning op Henk de Ruiter het meest opvallend was. Helaas was Mozes Leeflang te sterk voor Paul in de kwartfinale. In die kwartfinales stonden ook debutant John Haegmans en Rene Peeters tegenover elkaar. John speelde heel de dag al sterk, maar kon geen vuist maken tegen Rene die met 5-1 won. Daan van der Eerden stelde zijn bronzen medaille veilig door een nipte overwinning op Rienus Gennissen, maar moest een ronde later toezien hoe topfavoriet Jim Telfer ten koste van Daan naar de finale ging. In die finale nam Jim het op tegen zijn Eredivisie teamgenoot Rene Peeters. Ook in de finale liet Jim het sterkste spel zien en won daarmee de titel in het 8-ball. 

 
Eerste Paasdag stond er 10-ball op het paas-menu. Er was veel kwaliteit en ervaring aanwezig onder de deelnemers en we werden dan ook niet teleurgesteld voor wat betreft de goede matches die gespeeld werden. Een van de nieuwe gezichten die opviel was Norman Bakker. Na een zwaarbevochten partij tegen Rene Peeters die tot het laatste rack ging, verslond hij tegenstander voor tegenstander, waaronder ook de titelverdediger Willie Brouwer. 
Ook John Haegmans zette zijn sterke spel van de dag ervoor voort. Nadat hij in de eerste ronde verloor van Peter de Vries, kwam hij via de verliezersronde in de single knock-out fase terecht en vocht zich een weg naar de finale. Hij wist in de halve finale ook nog de kersverse 8-ball kampioen Jim Telfer te verslaan. In de finale stonden uiteindelijk Norman en John tegenover elkaar. Het werd een duidelijke overwinning voor Norman, die een signaal afgaf voor de andere spelers die de volgende dag ook met 9-ball zouden meedoen. 

 
Op de laatste speeldag van het NK Pool 2024 Senioren stond dan het koningsnummer op het programma. Een opmerkelijk feit was dat er maar liefst zes Senioren Dames aan de start kwamen!! Dat is waarschijnlijk de eerste keer in de geschiedenis van het NK Senioren. 
 
We stonden ook stil bij een andere feestelijke gebeurtenis. Op 1 april 2018, precies zes jaar geleden, werd Richard van Merrienboer officieel de nieuwe eigenaar van Biljartcentrum De Distel. Dat werd gevierd met gebak voor alle aanwezigen in De Distel. 
 
Er waren nog een aantal spelers in de running voor een van de vier EK-tickets. Na iedere ronde werden er weer verschillende scenario’s besproken, ondersteund door de rekenmachines. Het was duidelijk dat er een paar spelers gebrand waren om genoeg punten te winnen op die laatste dag. Bij de Senioren Dames ging het tussen Jum Zwijnenburg en Melissa Kuys-Rademakers. Hoewel het verschil klein is, eindigde Melissa met 40 punten boven Jum en verdient daarmee haar EK-ticket.  
 
Bij de heren was het ook heel spannend en er waren nog een flink aantal spelers die kans maakten. Twee van die spelers werden tegen elkaar geloot in de Laatste 16 ronde: Rene Peeters tegen Rienus Gennissen. Het was Rienus die als winnaar doorging, maar vervolgens van de verrassend sterk spelende Steve Webb met het kleinste verschil verloor. Steve pakte daarna ook nog Bjorn Kock op zijn weg naar de finale.  
Het was voor de toeschouwers geen verrassing dat Norman Bakker de tegenstander van Steve in de finale was. Hij sneed door het 9-ball-veld heen alsof het niets was en was daarmee de torenhoge favoriet voor de laatste titel. In de finale werd het snel duidelijk dat Steve daar een stokje voor wilde steken en vocht voor elke bal en elk punt. Uiteindelijk moest de beslissing in het allerlaatste rack van dit NK Senioren 2024 vallen. Nadat beide spelers kansen hadden, was het toch Norman die gekroond werd als de nieuwe 9-ball kampioen bij de Senioren en daarmee ook als nummer 1 eindigde op de NK Pool 2024 Senioren Ranking. 

Wij willen alle spelers en toeschouwers bedanken. Natuurlijk ook het personeel van De Distel voor de goede zorgen en onze vrijwilligers Sang Vonk, Dirk & Liesbeth Wiersma, Richard Brandsma en Thierry Brachthuizer. Want zonder hun hulp kunnen wij deze evenementen niet organiseren.
 
Hier een overzicht van de nummers 1 t/m 4 van de NK Pool 2024 Senioren Ranking: 

 
De volledige ranking is hier terug te vinden: 
https://cuescore.com/ranking/Pool+NK+Senioren+2024+Ranking/31659055 
 
Alle uitslagen kun je terugvinden via de links: 
https://cuescore.com/tournament/NK+Pool+2024+Senioren+14.1/38727283 
https://cuescore.com/tournament/NK+Pool+2024+Senioren+8-ball/38727463 
https://cuescore.com/tournament/NK+Pool+2024+Senioren+10-ball/38728111 
https://cuescore.com/tournament/NK+Pool+2024+Senioren+9-ball/31659181 

Video’s van de vier speeldagen kun je terugkijken via het Youtube-kanaal van de KNBB: 
https://www.youtube.com/watch?v=nhyFVtMXcBA&list=PL3ls9ZxzUUT8QX1YaDV-BUjITAfvS9y_U 

Foto's door Thierry Brachthuizer zijn te bekijken op de Facebook pagina van de KNBB Sectie Pool:
https://www.facebook.com/KnbbSectiePool/photos

NK Poolbiljart Senioren
Volg ons online