NK Pool Senioren 2023 heeft hoogste aantal inschrijvingen ooit

In het paasweekend werd er van 7 t/m 10 april gespeeld in Biljartcentrum De Distel. Achtereenvolgens werden de disciplines 14.1, 8-ball, 10-ball en 9-ball afgewerkt.

18 april 2023

Met een totaal van 232 inschrijvingen bij de vier gespeelde disciplines mogen we spreken over een nieuw record. Hiermee wordt bevestigd dat er steeds meer spelers aan de leeftijdseis voldoen en zich een pool-senior mogen noemen. Dit was ook te zien aan de deelnemerslijst, omdat daarin wat "nieuwe” senioren te zien waren. Het gevolg hiervan was dat voor de eerste keer in de geschiedenis van de NK Senioren we zelfs met een reservelijst moesten werken. Door wat afmeldingen konden we nog wat spelers blij maken met een plek in het toernooi. Helaas konden we niet voorkomen dat we bij het populaire 8-ball nog wat spelers op de reservebank hadden die niet in actie konden komen.   

De eerste dag van het NK Senioren begon met de discipline straight pool. Hiervoor kwamen 42 spelers naar Roosendaal. Titelverdediger Gilliano Smit plaatste zich met twee solide overwinningen voor de laatste 16. Daar trof hij JP Rens en in deze wedstrijd schoot Gill de hoogste serie van de dag: 70. 
 
In de halve finales was de line-up: 
Gilliano Smit v Jacco Wieringa 75-43 
Mozes Leeflang v Richard van Giessen 75-43 
Richard evenaarde daarmee zijn bronzen medaille in dezelfde discipline vorig jaar, een knappe prestatie
 
De finale ging tussen Gilliano en Mozes. Het was een lange zware dag geweest en dat was duidelijk zichtbaar in het spel van beide heren. Gilliano was de sterkste en won met 75-16 en prolongeerde daarmee zijn titel van vorig jaar.

 
 
Een dag later was het “old skool” 8-ball aan de beurt. Het was een vol veld met 64 spelers. Opvallend was dat Rienus Gennissen, een van de kanshebbers voor de titel, zich niet wist te plaatsen voor de single KO fase. Hij verloor van de sterk spelende Eddie Lutjes. Die verloor uiteindelijk met het kleinste verschil in de halve finale van Xavier Karis. In de andere halve finale stonden Henk de Ruiter en Mario Martokarijo tegenover elkaar. Mario kwam als winnaar uit deze strijd. Ook in de finale maakten Mario en Xavier er een mooie wedstrijd van, maar het was uiteindelijk Mario die het goud pakte.  

Eerste paasdag begon met 62 enthousiaste spelers die gingen strijden voor de titel in 10-ball. De winnaar van vorig jaar, Willie Brouwer, plaatste zich ondanks een verliespartij tegen Peter de Swart voor de halve finales. Onder meer door een knappe overwinning op Eddie Lutjes in de kwartfinale, die weer sterk stond te spelen. In de halve finale moest hij het opnemen tegen de kersverse 8-ball kampioen Mario Martokarijo. Willie liet zien waarom hij de regerend kampioen is en won afgetekend met 7-2. De andere halve finale ging tussen good old Frans van Eekelen en Adam Kiernicki. Frans had een goede serie over de hele dag, maar Adam is een tough cookie. De wedstrijd ging tot het uiterste en uiteindelijk was het Adam die naar de finale ging. 
 
In de finale was Willie te sterk voor Adam en won met duidelijke cijfers: 6-2. 


 
Op de laatste speeldag, tweede paasdag, was het tijd voor het zogenaamde koningsnummer: 9-ball. 
Ook hier stonden het maximumaantal spelers ingeschreven die zouden bepalen wie de laatste titel op zijn of haar naam mocht schrijven. Gilliano Smit, de kampioen van 2022, werd door Mario Martokarijo naar de verliezersronde gestuurd en zou uiteindelijk stranden in de laatste 16 ronde, waar hij verloor van Willie Brouwer.  
Mario rekende in de kwartfinale af met Kim Uytenbogaardt en kwam in de halve finale tegenover Bart Urselmann te staan. Bart had in de ronde ervoor een mooie winst geboekt op Willie met 6-4. Deze halve finale werd een echte kraker en werd pas in het allerlaatste rack beslist. Beide spelers hadden kansen in het laatste rack, maar het was Mario die met samengeknepen billen de beslissende 10-ball potte en de finale mocht spelen. 
 
In die finale stond hij tegenover Richard Eijmberts. Die had zich via de verliezerskant naar deze wedstrijd geknokt met o.a. overwinningen op Ijsbrand Bergisch, Sanne Krom en Xavier Karis. 
Richard kon geen vuist maken in deze finale en Mario won met overtuigende cijfers 7-1.  


 
Er waren bij dit NK 5 deelnamebewijzen (4x heren, 1x dame) met vergoeding voor inschrijving (individueel en team) te verdienen voor het EK Senioren 2023. Het EK Senioren 2023 vindt plaats in Lasko Slovenië van 16-23 oktober. De standaard vergoeding betreft €750,- per speler. Hier worden de deelnamebewijzen van betaald. Het eventuele restant wordt uitgekeerd aan de spelers. In 2022 is niet alle EK-vergoeding ingezet door de spelers. Hiervan is €1.500 over. Dit maakt de vergoeding per speler voor het EK 2023 €1.050,-.  
 
Dat Mario een goed NK heeft gespeeld is ook te zien in de eindstand van de NK Pool 2023 Senioren Ranking. Hij eindigt op de eerste plaats, gevolgd door Willie, Xavier en Adam. Plaats 1 t/m 4 geven recht op een EK-ticket en gaan naar Mario, Willie en Xavier. Het vierde ticket gaat naar Gilliano omdat Adam niet voor Nederland uit kan komen omdat hij de Poolse nationaliteit heeft.  
Jum Zwijnenburg was de beste dame en heeft daarmee het vijfde EK-ticket verdiend. 

Onze felicitaties aan deze Senioren!  

Wij willen vanuit onze Sectie bedanken: 
Anna Huang, Jessica de Schepper, Michael de Schepper, Richard Brandsma, Rob Kleinjans en Sang Vonk.  
En een diepe buiging voor Richard van Merrienboer en het personeel van Biljartcentrum De Distel die ons het hele weekend tot in de late uurtjes goed verzorgd hebben. Bedankt allemaal!! 

Een fotoverslag van het NK Pool Senioren vindt u hier.
 

 
 
De complete ranking is te vinden op Cuescore: 
https://cuescore.com/ranking/Pool+NK+Senioren+2023+Ranking/25418197 
 
Alle uitslagen: 

Livestreams zijn terug te vinden op het Youtubekanaal van OrangeForks Productions: 
https://www.youtube.com/results?search_query=NK+pool+2023+senioren 
 

 

NK Senioren
Volg ons online