Mosconi Cup 2017 met belangrijke Nederlandse inbreng

Nick van den Berg speelt in Team Europe; Johan Ruijsink captain van tegenstander Team USA

Wedstrijden van dit historische event in Las Vegas live te zien op Ziggo Sport

29 november 2017

De Mosconi Cup, het grootste poolevenement tussen de aartsrivalen Team Europe en Team USA, begint over minder dan een week. Ook dit jaar zal Nederland vertegenwoordigd zijn bij de Mosconi Cup. Dit is goed nieuws, want er staat een historisch moment voor de deur: na zeven overwinningen op rij voor Team Europe en de stand 11-11 kan Europa dit jaar de leiding pakken op Team USA. Het evenement is dit jaar ook uitgebreid te volgen op de Nederlandse televisie via Ziggo Sport.

De vreugde was dan ook groot toen Nederlander Nick van den Berg zich via de world ranking kwalificeerde, en wederom deel mag uitmaken van het team met de vijf beste Europeanen die het opneemt tegen de vijf beste Amerikanen. Voor Van den Berg, die inmiddels al is aangekomen in Las Vegas, wordt het zijn achtste Mosconi Cup. Hij schreef historie met dit fabelachtige jump shot, dat onlangs is verkozen tot één van de vijf mooiste shots in de Mosconi Cup historie.

Nick van den Berg: “Ik heb echt het hele jaar gestreden voor een plek in het Europese Mosconi Cup team. Ik kijk er zo naar uit. Vegas is sowieso mijn favoriete stad in Amerika. Dus, het wordt dubbel genieten.”

 

 

Er bestond zelfs even de kans dat niet één, maar twee Nederlandse poolspelers deel zouden gaan uitmaken van Team Europe. Niels Feijen, most valuable player (MVP) van de Mosconi Cup in 2011, 2013, 2014 en 2015 en al elfmaal deelnemer aan de Mosconi Cup, was door een hardnekkige tennis elleboogblessure lange tijd uitgeschakeld, maar kwam steeds beter in vorm. Inmiddels heeft Feijen ook alweer zijn eerste toernooioverwinningen behaald. Helaas kwam de Mosconi Cup voor hem net te vroeg, en kreeg hij geen wild card.

Toch is Nick van den Berg niet de enige Nederlander die actief is op deze historische Mosconi Cup. De andere Nederlander is niet actief voor Team Europe, maar verrassend genoeg voor de tegenstander, voor Team USA dus!

Team USA heeft, na liefst zeven nederlagen op rij, ervoor gekozen om Johan Ruijsink aan te stellen als team captain. Inderdaad, de Nederlander die Team Europe zeven jaar lang onder zijn hoede had – en in al deze zeven jaren met Europa ongeslagen bleef!

 

 

Om deze redenen wordt er niet alleen in Nederland maar wereldwijd enorm uitgekeken naar deze 24e Mosconi Cup. Neemt Europa de leiding? (Stand nu 11-11, eenmaal werd het gelijk.) Of is Amerika, met Johan Ruijsink aan het roer, in staat om de negatieve resultaten van de laatste jaren om te draaien?

In al deze media-aandacht heeft Ziggo besloten om uitgebreid verslag te gaan doen van de Mosconi Cup 2017. Van de Mosconi Cup wordt in principe alles wat live aangeboden wordt ook live uitgezonden op Ziggo. Een groot deel zal ook op het gratis kanaal Ziggo Sport (kanaal 14, gratis voor alle Ziggo TV-abonnees) te zien zijn. Verder zullen ook samenvattingen worden uitgezonden.

 

 

Mosconi Cup historie

De Mosconi Cup is het meest prestigieuze invitatietoernooi van pool ter wereld. De Mosconi Cup is vergelijkbaar met de Ryder Cup bij golf. Vijf Europeanen nemen het op tegen vijf Amerikanen. De totale prijzenpot bedraagt $150.000, waarvan $100.000 voor het winnende team.

Team Europe heeft het spelniveau de laatste jaren door de grote concurrentie en de goede teamspirit steeds verder zien stijgen. Hierbij zijn belangrijke rollen geweest voor Niels Feijen en Nick van den Berg. Zo was Feijen most valuable player in 2011, 2013, 2014 en 2015.

De editie van 2016 was extra bijzonder, omdat Team Europe een jarenlange achterstand wist goed te maken. Door de winst kwamen zij met 11-11 gelijk tegen de Amerikanen, in al de zevende overwinning op rij voor de Europeanen.

 

 

Uitzendschema Mosconi Cup op Ziggo*

Van de Mosconi Cup wordt in principe alles wat live aangeboden wordt ook live uitgezonden op Ziggo.

Een groot deel zal ook op het gratis kanaal Ziggo Sport (kanaal 14, gratis voor alle Ziggo TV-abonnees) te zien zijn. Verder zullen ook samenvattingen worden uitgezonden.

 

Maandag 4 december    20.30 – 24.30 uur             Ziggo Sport         *het eerste half uur van 20.00 – 20.30 is alleen op Ziggo Sport Extra, één van de betaalkanalen, te zien)

Dinsdag 5 december      20.00 – 24.30 uur             Ziggo Sport

Woensdag 6 december  22.15 – 24.30 uur             Ziggo Sport         nog niet bekend of en wanneer het eerste deel van deze dag, 20.00 – 22.15, kan worden uitgezonden

Donderdag 7 december  20.00 – 24.30 uur             Ziggo Sport

 

*alle genoemde data onder voorbehoud van wijzigingen

 

Mosconi Cup op Wikipedia

Mosconi Cup website

Mosconi Cup: terugblik 2016

 

Foto’s/posters ©Matchroom Sport

Berg, Nick van den Mosconi Cup Poolbiljart
Volg ons online