KNBB Pool Rating - NIEUW!

14 april 2023

De KNBB introduceert de KNBB Pool Rating. In de Rating staan de individuele spelers centraal. Of je nu een teamcompetitie wedstrijd speelt of een toernooi, al jouw individuele wedstrijden tellen mee voor de Rating. En wat voor soort competitie of toernooi het ook is maakt niet uit.

Momenteel is de KNBB Pool Ranking de enige manier om te zien op welk niveau je nationaal staat. De Pool Ranking bestaat uit toernooien die vanuit de KNBB worden georganiseerd, maar ook uit toernooien die door zalen of vrijwilligers worden georganiseerd. We kennen TOP, A, B en C toernooien waarmee ranking punten kunnen worden verdiend.

Middels de Pool Ranking wordt elk jaar op 1 oktober de nummer 1 in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap Pool.

Het huidige nadeel aan de Pool Ranking is dat het aantal toernooien van essentieel belang is voor de betrouwbaarheid. We zien de afgelopen jaren dat bij een aantal zalen veel C-toernooien worden georganiseerd, en dat het aantal TOP en A toernooien te beperkt is. Het organiseren van een huistoernooitje (C-toernooi) is natuurlijk makkelijker dan het organiseren van een (inter)nationaal toernooi (TOP of A-toernooi).

Ook het feit dat alleen toernooien onderdeel uitmaken van de Ranking is een nadeel. Er worden immers ook ontzettend veel competitiewedstrijden gespeeld.

De KNBB introduceert de KNBB Pool Rating. In de Rating staan de individuele spelers centraal. Of je nu een teamcompetitie wedstrijd speelt of een toernooi, al jouw individuele wedstrijden tellen mee voor de Rating. En wat voor soort competitie of toernooi het ook is maakt niet uit. De rating is gebaseerd op het systeem van de Elo-rating bij schaken.

Bij de Rating is het belangrijk tegen wie je speelt en welke positie diegene heeft op de Rating. Alle wedstrijden en uitslagen worden transparant in beeld gebracht en je kunt zelfs voorafgaand aan een wedstrijd zien hoeveel punten je erbij krijgt als je wint, en worden afgetrokken als je verliest.

De KNBB werkt sinds 2017 met Cuescore. Dat betekent dat we alle individuele KNBB-wedstrijden van de afgelopen 5 á 6 jaar hebben we gebruikt om ieders huidige rating te bepalen. Met al die wedstrijden komt er een mooi realistisch beeld tot stand.

We hebben nu dus alle KNBB-wedstrijden ingeladen in de KNBB Pool Rating. En wat gaan we hier vervolgens mee doen? Tja, er zijn zoveel mogelijkheden om toe te passen: seeding in toernooien, toelaten/weigeren van spelers tot toernooien (A/B), bepalen van een handicap, etc. En niet alleen de KNBB kan de Rating gebruiken, maar uiteraard kan iedereen de Rating gebruiken voor het bepalen van het niveau van een speler.

Vooralsnog is het alleen al een grote meerwaarde dat we een betrouwbaar systeem hebben voor het bepalen van het nationale niveau van spelers. En wat is er nu leuker dan winnen en jezelf vervolgens zien klimmen in de Rating?

De Ranking en de Rating blijven voorlopig nog naast elkaar staan. Hoe dat in de toekomst uitpakt gaan we de komende maanden bespreken. Willie Brouwer, Jimmy Worung, Sacha Romero en Arno Hartman gaan hiermee aan de slag, maar mocht je goede ideeën hebben dan is er ruimte genoeg om aan te sluiten en mee te praten.

Heb je interesse stuur dan een mail naar onze secretaris m.saib@knbb.nl

Oh ja, bijna vergeten, de KNBB Pool Rating kan je hier vinden: https://cuescore.com/KNBB/ratings
De directe link is: https://cuescore.com/rating/KNBB+Pool+Rating/20655568

Stuur vragen en/of opmerkingen naar m.saib@knbb.nl

Poolbiljart
Volg ons online