Klaar voor het Jumbo NK Pool!

KNBB Jumbo Masters baant weg voor Jumbo NK Pool: unieke dubbel op Ziggo Sport

04 mei 2022

BERLICUM - Het Beneluxtheater in Berlicum, waar vorig weekend de Masters van het driebanden het podium beklommen, is omgetoverd tot een poolzaal waar in de komende dagen (5, 6 en 7 mei) het Nederlands kampioenschap 8-ball en 9-ball wordt gespeeld. De Dick Jaspers van het poolbiljarten heet deze dagen Nick van den Berg, de biljarttafels hebben gaten om in te potten, de tribunes zullen iets minder vol zijn, de arbiter heet ‘referee' en de organisatie van BEN is onveranderd, want na de Jumbo Masters wordt moeiteloos en pijlsnel omgeschakeld naar het Jumbo NK poolbiljart. Met acht finalisten in plaats van zestien bij de Masters.

Harry Mathijssen, het brein achter Biljart Evenementen Nederland, oogt na een zwaar weekje nog immer fit en scherp. De speelzaal in het Beneluxtheater is klaargemaakt om voor het eerst in de historie de Nederlandse poolelite te verwelkomen, met om maar eens een paar namen te noemen: Nick van den Berg, Marco Teutscher, Marc Bijsterbosch, Joël Kartowikromo en de jongste van 22, Jan van Lierop uit Deurne. Het koningsnummer is de 9-ball (op volgorde 9 ballen in de gaten stoten), het andere spel op het kampioenschap is 8-ball: vijftien gekleurde en half gekleurde ballen wegspelen, de zwarte als laatste.

,,We zijn nog nooit zo lang op tv geweest dankzij Ziggo Sport, dus we zien dit als een geweldige boost voor poolbiljart'', verzekert Arno Hartman, die samen met Jimmy Worung, een 52-jarige ex- Nederlandse kampioen het wedstrijdgebeuren beheert. ,,De exposure is enorm, met veel meer prijzengeld dan ooit. We zijn er met zijn allen superblij mee.'' Hij verwacht een iets andere entourage en ander publiek: ,,We krijgen geen fanclubs binnen zoals voor Jean van Erp en Jeffrey Jorissen, maar er komen best ook veel Amsterdamse en Limburgse supporters mee met de spelers op dit NK pool.''

 

 

Krijn Schuurman is behalve de voorzitter ook de presentator, Alex Lely, een andere coryfee, verzorgt het live commentaar op Ziggo Sport, drie dagen lang met zo'n 22 uur aan uitzendingen. En wie Alex Lely kent, weet dat de kijker volop aan zijn trekken komt met regeltjes, tactische en technische tips, maar vooral ook anecdotes.

Voor de kijkers naar de Masters driebanden een paar aardige en saillante verschillen:

  • Wedstrijden duren een uur tot hooguit twee uur
  • De acht spelers komen in actie in knock-outs vanaf de kwartfinales
  • Drie referees begeleiden de partijen
  • Poolbiljart kent een streng reglement met gele, groene, rode en zwarte kaarten
  • Wat niet mag: met een krijtje gooien, op de tafel slaan en andere kleine misdragingen

De Nederlandse poolsectie heeft een totaal van rond de 1400 geregistreerde leden, maar vele duizenden recreanten lopen af en toe een poolcentrum in om een partijtje te spelen. Nederland behoort tot de bekende poollanden in de wereld, Niels Feijen en Marc Bijsterbosch behoren tot de top 32 die regelmatig worden geïnviteerd voor grote toernooien. Nick van den Berg (42) is vooralsnog wat minder actief, maar heeft plannen om weer meer te gaan spelen.

Harry Mathijssen over de plannen om naast de Masters ook het NK pool te organiseren: ,,We evalueren een paar keer per jaar onze activiteiten met Jumbo, de hoofdsponsor, om naar de toekomst te kijken. Op een zeker moment kwam het NK pool ter sprake, omdat pool van een hoog niveau is, omdat de zaal er toch staat na de Masters en wat we konden doen. Daar waren we snel uit: ik heb in de volgende weken de KNBB benaderd om te vragen of er mogelijkheden waren.''

Het contract tussen BEN en KNBB loopt voorlopig voor drie jaar, de uitzendingen op Ziggo Sport zijn verzekerd en beide partijen verwachten een aardige opkomst. ,,Het zal niet zo druk worden als op de Masters, maar de belangstelling vooraf is hoopgevend. Mensen hoeven geen entré te betalen en we hebben de Vipboxen laten staan. De sponsors, waarvan er veel van de Masters komen, zijn uitgenodigd in loges en ook de spelers mogen supporters uitnodigen.''

De voorronden met 128 spelers, op twee locaties gespeeld, hebben de acht finalisten voor beide disciplines opgeleverd. De finalisten spelen om een totaal prijzengeld van 25.000 euro, per discipline onder meer 4000 euro voor de winnaar.

De deelnemers:
NK 9-ball:
Jan Rempe
Joël Kartowikromo
Marc Bijsterbosch
Nick van den BergIvar Saris
Oc Chan
Marco Teutscher
Pascal Meulenhoff.

Nk 8-ball:
Aziz Moussati
Jan van Lierop
Marco Teutscher
Tim Jonkman
Cyriel Ledoux
Joey Haegmans
Marc Bijsterbosch
Nick van den Berg.

Het speelschema:
Donderdag 5 mei:
10.30-12.00: kwartfinale 8 ball, 2 biljarts in arena waarvan 1 tv-tafel
12.15-13.45: kwartfinale 8 ball
Pauze 14.00-14.30
14.30-16.00: kwartfinale 9-ball
16.15-17.45: kwartfinale 9-ball
(Tussen de wedstrijden door interviews met spelers)

Vrijdag 6 mei (1 biljart in arena):
10.30-12.00: Halve finale 8-ball
12.15-13.45: Halve finale 8-ball
Pauze 14.00-14.45
14.45-16.30: Finale 8-ball
16.40-17.00: prijsuitreiking

Zaterdag 7 mei (1 biljart in arena):
10.30-12.00: Halve finale 9 ball
12.15-13.45: Halve finale 9 ball
Pauze 14.00-14.45
14.45-16.30: Finale 9 ball
17.00: Prijsuitreiking
(Interviews op Ziggo Sport tussen alle wedstrijden door).

 

Alles over het JUmbo NK Pool vindt u hier.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Samenwerking tussen KNBB Sctie Pool en Biljart Evenementen Nederland

Jumbo KNBB Poolbiljart
Volg ons online