Gouden afsluiting EK Jeugd Poolbiljarten

Jan van Lierop onderstreept ambitie beste poolbiljarter van de wereld te worden met prachtige overwinning in 9-ball; eremetaal voor Joey Haegmans, Lynn Pijpers en het Juniorenteam

09 augustus 2017

Op het EK Poolbiljarten voor Jeugd heeft Nederlander Jan van Lierop (17) een gouden medaille behaald bij de Junioren in de discipline 9-ball.

In de finale werd de Rus Gorst met 8-6 verslagen. Van Lierop werd hiermee de eerste Nederlander ooit die een Europese titel op zijn naam wist te schrijven in de categorie Junioren. Teamgenoot Joey Haegmans behaalde een bronzen medaille en ook het Juniorenteam mocht brons in ontvangst nemen.

 

 

Met nog slechts één discipline te gaan, was er voor de equipe van Hugo Duivenvoorden en Alex Lely met name veel lof voor het optreden van de jongste pupillen Mika, Sonny en Yannick.

En natuurlijk was daar die schitterende bronzen medaille van Lynn Pijpers op 10-ball, de eerste medaille bij de meisjes voor Nederland sinds Tessa van Bemmel (2000).

 

 

Junioren Joey Haegmans en Jan van Lierop hadden zich ongetwijfeld meer voorgesteld van dit EK in eigen land dan er tot nu toe uitgekomen was en leken vastbesloten in 9-ball hun laatste kans op eremetaal te grijpen.

Jan liet er geen gras over groeien. Achtereenvolgens Amendola (ITA, 8-4), Ostlund (SWE, 8-5), Zdziech (POL, 8-2), Szaszor (POL, 8-6) en Da Costa (FRA, 8-0) moesten wijken voor de dadendrang van “ons Jan”, die zich hiermee plaatste voor de halve finale op de slotdag.

Joey, aan zijn laatste jaar in Jong Oranje bezig, wist zich met overwinningen op Brancusky (CZE, 8-5), Krause (DEN, 8-3) en Matvienko (RUS, 8-4) te plaatsen bij de laatste 16.

 

 

Hierin werd hij geconfronteerd met voormalig wereldkampioen en drievoudig Europees kampioen Daniel Maciol (POL). Joey begon goed aan de wedstrijd en nam een 5-1 voorsprong. Een ouderwetse kets in gewonnen positie zorgde ervoor dat de witte bal van tafel vloog en de 6-1 niet op het scorebord kwam. Maciol leek het geloof te hebben hervonden en kwam in rap tempo terug tot 5-5. Verder liet Joey het gelukkig niet komen en met vlekkeloos spel sleepte hij de wedstrijd alsnog met 8-5 binnen.

De kwartfinale leverde een kans op revanche op tegen de verrassend sterke Kroaat Ante Sola, die eerder in 14.1 nog van Joey had gewonnen. Na een goed begin van de Kroaat wist Joey zich terug te knokken in de wedstrijd en ontvouwde zich een klassiek gevecht. De laatste wedstrijd van de dag, alle overige tafels leeg, alle ogen van het publiek erop gericht, 7-7 in een race naar de 8 en de Kroaat breakt de witte bal weg. Joey aan tafel, laatste discipline, laatst kans op een medaille, laatste rack, het moet leeg. Maar het ligt lastig en de shotclock geeft hem ook geen tijd om er eens rustig over na te denken. Het plan wordt gemaakt, hij gaat ervoor. Het publiek houdt de adem in en ziet hoe de ene na de andere bal vlekkeloos wordt weggespeeld. Als een ware kampioen laat Joey zijn prooi niet meer ontsnappen en na het potten van de 9-ball ontploft het publiek en kwamen zelfs bij de immer stoïcijns ogende Joey de emoties los. De medaille was binnen, het doel was behaald.

 

 

Op de finaledag werd ’s ochtends en passant nog even een bronzen medaille gehaald in het teamevenement Junioren. Italië werd hiervoor aan de kant gezet. In de halve finale bleek Polen te sterk en konden Jan en Joey zich richten op de halve finale 9-ball die in de middag gepland stond. Daarin nam Joey een 1-0 voorsprong tegen de Russische titelfavoriet Fedor Gorst. Fedor liet vervolgens echter zijn grote klasse zien en stond geen rack meer af op weg naar de finale. In de andere halve finale stond Jan 4-3 achter tegen de Servische verrassing van het toernooi Aleksa Pecelj. Jan rechtte echter de rug en met 5 racks op rij hield hij de hoop op een eerste Nederlandse Europees kampioen Junioren levend.

De finale werd er een van ongekend hoog niveau. Met een volle, meelevende en overwegend oranje tribune in Leende, maakten zowel Jan als Fedor duidelijk wereldtoppers in spe te zijn. Jan, in het verleden voornamelijk gevaarlijk vanwege zijn angstloze aanvalsdrift, liet in deze wedstrijd zien zijn arsenaal flink te hebben uitgebreid. Zijn break liep beduidend minder goed dan die van zijn Russische opponent, waardoor Jan via een sterke verdediging zijn kansen moest afdwingen. Dit leidde tot een fascinerend gevecht waarbij Jan op 7-6 een halve kans kreeg aangeboden. Fedor miste de roze 4-ball. Deze bleef echter zo liggen dat er alleen een “bank” naar het midden lag (hierbij wordt de bal via een band in de pocket gespeeld). Het was het moment voor Jan om om te schakelen van verdediging naar aanval. Hij kon hier de titel binnenslepen, maar zou hij het durven of was de angst om te verliezen groter? Toen Jan uit zijn stoel stapte, kon je het al zien. Dit was zijn kans, zijn moment, hij toonde geen enkele angst om te verliezen. De bank op 4 werd gemaakt en de overige ballen verdwenen feilloos in de pocket, de titel was daar. De tribune explodeerde, de ontlading was daar bij Jan, zijn coaches en natuurlijk ook zijn ouders die Jan altijd en overal door dik en dun bijstaan.

 

 

Jan van Lierop, die van zijn hart nooit een moordkuil maakt, en zijn ambitie om de beste van de wereld te worden niet onder stoelen of banken steekt, heeft na zijn Europese titel bij de Pupillen in 2013 nu ook de titel bij de Junioren binnen. Het levert hem behalve de beker en de medaille ook een ticket op voor het WK Jeugd in Moskou later dit jaar en een plekje in Team Europe tijdens de Atlantic Cup Challenge (de Mosconi Cup voor jeugdspelers) 2018 in New Orleans (VS).

Ook de komende weken blijft de mogelijkheid in Leende top poolbiljarten te aanschouwen. Donderdag begint de Dynamic Billard Dutch Open, van 14-21 augustus het EK Seniors & Ladies, en afsluitend van 23-26 augustus het EK U-23.

 

Website: https://europeanpoolchampionships.eu/draw-results/
Livestream: http://www.kozoom.com/en/pool-billiard/
Sponsoring: Eightballfactory
Foto's: De Biljart Ballen (krant)

 

Tekst: Maarten Combrink
Foto’s ©Jan Rosmulder

EK Jeugd/Junioren Poolbiljart
Volg ons online