Etienne uit Ally Pally: De Mosconi Cup - een voorbeschouwing

In deel 1 van dit terugkerende blog vanuit het Alexandra Palace in Londen weegt Etienne Verheem de kansen van Europa en Amerika

04 december 2021

Dinsdag 7 december begint alweer de 28e editie van de Mosconi Cup. Met een super sterk Europees team is het moeilijk voor te stellen dat we dit jaar de cup mis kunnen lopen. Voor Europa zullen uitkomen Albin Ouchan, Eklent Kaçi, Joshua Filler, Jason Shaw en David Alcaide.

Dit jaar is de grote verrassing dat Earl Strickland weer eens voor de Verenigde Staten uit zal komen. Het Amerikaanse team zal verder bestaan uit Shane Van Boening, Chris Reinhold, Tyler Styer and Skyler Woodward, en dat is niet bepaald een verrassing.

 

 

Een belangrijke Nederlandse inbreng zal uiteraard bestaan uit coach Alex Lely, ondersteund door vice-coach Karl Boyes. Jeremy Jones zal weer het Amerikaanse team coachen, waarbij van Boening de spelende vice-coach is.

 

 

De grote vraag is of het inzetten van Earl Strickland in het Amerikaanse team een grote blunder zal zijn of een geniale zet. De laatste jaren heeft de 60-jarige Amerikaan geen grote overwinningen meer binnen gehaald in het professionele circuit. Door mee te spelen in 9 winnende Amerikaanse teams heeft strickland natuurlijk wel een berg ervaring mee te brengen. 

In de geschiedenis van de Mosconi Cup heeft hij menig wedstrijd op zijn kop gezet door onvoorspelbaar en misschien zelfs onbeschoft gedrag. Producent Matchroom is hier altijd wel blij mee geweest; het bracht spektakel met zich mee en Earl Strickland is altijd goed voor de kijkcijfers. Laten we niet vergeten dat de Mosconi Cup behalve het hoogtepunt van het pool seizoen natuurlijk ook vooral een grote show is voor wereldwijd televisie publiek.

Door de royale prijzengelden voor zowel winnaars als verliezers is een plek in een Mosconi Cup team een zeer begerenswaardig doel voor iedere professionele poolspeler uit Europa en de Verenigde Staten. Normaal gesproken is een plek in het team te veroveren door over het seizoen heen goed te presteren op vooraf aangewezen Mosconi ranking events. Het afgelopen seizoen was natuurlijk geen normaal seizoen en daarom bestond de ranking uit voornamelijk Matchroom evenementen. Omdat dit grotendeels invitatie evenementen waren is er weinig kans geweest voor nieuwkomers om in te stromen. 

Voor Europa is dit jaar heel makkelijk geweest om een team samen te stellen met Ouchan die de wereld 9-ball titel heeft, Kaçi die de wereld 10-ball titel heeft, en Filler die onderdeel was van het Duitse team welke de World Cup of Pool won. En iedereen die pool speelt heeft natuurlijk een gezonde angst voor Jason Shaw!

We kunnen makkelijk stellen dat de kracht van het Europese team al jaren ligt in teambuilding, discipline en hard trainen. De door coach Johan Ruijsink ingezette lijn om te werken aan zwakheden en cruciale aspecten in het toernooi format zoals de break, de leg en de shotclock hebben zich uitbetaald in Europese dominantie voor jaren. Eerlijk is eerlijk; sinds Ruijsink de Amerikanen bij is gaan staan zijn ze zich ook in deze richting goed gaan ontwikkelen.

Als we zien welke vorm de Europese spelers het afgelopen jaar hebben laten zien in het internationale circuit kunnen we er moeilijk onderuit om ze dit jaar als favoriet te bestempelen.

 

 

Alex Lely en vice-captain Boyes zullen echter niet de fout maken om de Amerikanen te onderschatten. De Amerikanen zijn altijd goed geweest in het hebben van een vechtersmentaliteit en deze zullen ze moeten aanspreken tijdens het spelen met het luidruchtige Engelse publiek in het Alexandra Palace in Londen. Ook in de vele toernooien die de afgelopen maanden op Amerikaanse bodem zijn gespeeld heeft Earl Strickland laten zien dat hij op vele momenten nog steeds geniaal kan zijn. Ook de andere Amerikaanse spelers hebben het voordeel dat ze maanden achter elkaar van het ene naar het andere toernooi hebben kunnen gaan en zodoende een goed wedstrijdritme hebben kunnen opbouwen.

 

Alle wedstrijden zijn race naar de 5 Alternate break en het kleinste foutje of verlies van concentratie kan meteen het verlies van een wedstrijd betekenen. Over vier dagen wordt een race naar de 11 gespeeld. Op dinsdag zullen vier wedstrijden worden gespeeld. Als eerste is er een teamwedstrijd waar alle spelers van het ene team tegen alle spelers van het andere team spelen. Vervolgens wordt er een double, een single en weer doubles gespeeld,  waarbij alle spelers een keer opgesteld moeten worden. Op de woensdag zullen vijf partijen gespeeld worden. Als eerste is er een singles wedstrijd tussen de spelers die worden gekozen uit een publiekspoll. Vervolgens weer afwisselend twee singles en 2 dubbels wedstrijden. Op donderdag zullen zes partijen worden gespeeld; afwisselend drie singles en drie doubles. De laatste doubles partij zal gespeeld worden door spelers die uit een publiekspoll naar voren zijn gekomen. Op de laatste dag staan alleen zes singles partijen gepland waarbij in de eerste vijf partijen iedere speler één keer opgesteld mag worden. Mocht het daarna 10 tegen 10 staan zal een beslissende singles partij worden gespeeld tussen spelers die door de captains worden gekozen.

 

Uw verslaggever durft de verwachting wel uit te spreken dat de Europeanen wellicht al op donderdag de winst binnen kunnen halen. (Redactie KNBB: wij laten deze voorspelling volledig voor rekening van Etienne. :) )

 

 

Hoewel de Mosconi Cup door Ziggo sport zal worden uitgezonden zullen helaas de eerste twee dagen niet live te volgen zijn. Wel zijn er van die eerste twee dagen uitgebreide samenvattingen; zie hier het uitzendschema. Hopelijk worden het wederom mooie kijkcijfers! Daarbij is er voor de echte poolliefhebber tevens een goedkoop abonnement op Matchroom.live streaming service en een abonnement bij een VPN provider waarmee een server in een land zonder uitzendrechten kan worden gekozen voor het volgen van de live wedstrijden. De live uitzendingen zullen iedere avond beginnen om 19 uur tot ongeveer 23 uur.

 

Door de coronamaatregelen worden de teams gedurende het evenement afgeschermd, maar we zullen desondanks trachten om op deze site gedurende het evenement extra achtergrond informatie en interviews te plaatsen.

 

Met vriendelijke groet,
Etienne Verheem

 

Tekst: Etienne Verheem
Foto's/posters: Matchroom
Banner Ziggo Sport: KNBB

Column Mosconi Cup Poolbiljart
Volg ons online