Etienne uit Ally Pally (3): We zijn van start!

Motto van dag 1: Een slecht begin betekent dubbel werk.

Een verslag door Etienne Verheem

08 december 2021

 

Een slecht begin betekent dubbel werk.

Bij de eerste wedstrijd beginnen de moeilijkheden al. Europa verliest de leg. Bij een 1-2 achterstand mist Kaçi een dubbel op de 3, en staan we opeens 1-3 achter op eigen service. In het volgende rack gaat een safety van Shaw verkeerd, en van Boening maakt 2-4. Het volgende rack: Ouchan tegen Woodward. Woodward kickt een lastige 2 en cleared het rack. 2-5 verlies voor Europa.

 

Europa 0-1 USA

 

 

Dan de eerste dubbel wedstrijd: Kaçi en Ouchan tegen Skyer en Reinhold. Kaçi maakt 4 onnodige fouten en Europa komt 2-4 achter. Coach Lely komt de gemoederen bedaren tussen de racks door en spreekt vooral Kaçi wat moed in. Twee solide clearances door de Europeanen bregen de stand terug op 4-4. Dan blijkt maar weer hoe belangrijk het is om de leg te winnen bij een race naar de 5, alternate break format. Helaas heeft Kaçi een droge break en de USA kunnen de 1 zien. Reinhold schiet een safety op de 1 maar pot per ongeluk de 3. USA weet de 1 knap safe te krijgen. USA krijgen een ball in hand omdat Kaçi voor zijn beurt speelt! BLUNDER! USA maakt knap af en wint 4-5.

 

Europa 0-2 USA

 

 

Het geeft hoop dat voor de volgende partij Filler tegen van Boening uitkomt. Filler is door zijn speelstijl enorm intimiderend. Door de zeer kleine pockets van 4 inch scratched hij niet bij zijn laatste positie op de 9 en maakt hij 1-0 na het winnen van de leg en een break 'n' run. Het publiek is erg luidruchtig en Shane heeft zijn gehoorapparaat aan, hij mist de eerste bal na de break. Filler probeert en carom op de 9 maar laat de 2 achter. Shane cleared prachtig: 1-1.

Op de tribunes zitten onder anderen ook Rico Diks en Imran Majid  van de actie te genieten. Niel Feijen is commentator en analist voor Skysports, dus de rebellenclub van '91 is zowat compleet.

 

 

Filler breakt: 9-ball break: Het Alexandra Palace word afgebroken door de fans en Filler zit lachend te shinen in zijn hoek onder het oorverdoverde gedonder van de spreekkoren. 2-1

Nu even tijd voor wat safety exchanges. Filler grijp het initatief en cleared. Hij zuigt het publieksgejoel op als een vampier maagdenbloed. 3-1

Filler breakt en de 1 voor de pocket klaar. Moeilijke combo over de 2 en toch maar safety op de 3. Van Boening krijgt het initiatief na een gemiste lange 3 van Filler. Van Boening cleared: 3-2

Shane breakt droog, Joshua cleared: 4-2 

Wat kan er in hemelsnaam nog verkeerd gaan?

Filler breakt droog maar ligt safe. Safety exchange en zo te horen is het publiek al behoolijk dronken aan het worden. Filler ball in hand, clearance! 5-2 

7 Nation Army wordt ingezet met als hook: Oooh Joshua Filler

 

Europa 1-2 USA

 

 

Tijd voor de laatste dubbel van vandaag: Alcaide en Shaw tegen Jones en Woodward. Lastig. De speelstijlen van Shaw en Alcaide zijn zowat tegenovergesteld, en ook in karakter lopen ze nogal uiteen. Shaw is ook een publieksvampier en Alcaide is wat meer introvert. Het is een Moet Winnen situatie: vandaag zijn er maar 4 wedstrijden en een 1-3 achterstand is niet goed voor het moraal.

 

USA wint de leg. Droge break, makkelijk begin voor Europa: 1-0

Safety exchange en Woodward probeert een dubbel combo op de 9, mis en de 1 blijft moeilijk liggen. Gepot maar safe op de 2. Shaw maakt dubbel comdo en Alcaide moet weer safe leggen. De kleine pockets en vooral het snelle laken zijn duidelijk nog wennen. Europa cleared: 2-0

Jones breakt, geen zicht op de 1.

 

Een slechte safety van Woodward opent de deur voor Europa. Slechte positie van Shaw zorgt ervoor dat Alcaide een safety moet leggen vanaf de 7 achter de geclusterde 8 en 9, en dat doe hij geweldig; ball in hand en 3-0!

Weer een droge break, het lijkt erop dat al het spuug van het publiek de tafeleigenschappen veranderd.

Woodward bewijst weer eens dat je niet moet proberen te potten met eerst de lange band raken, daar zijn de pockets te klein voor. Op deze manier komt Judd Trump mischien nog eens in het Europese team.

Jones scratched uit een safety escape; ball in hand voor Europa vanaf de 3. Clearance en 4-0.

Jones legt na de break een mooie safety, en Shaw heeft veel mazzel met een driebanden kick combo. Shaw is op instinct aan het spelen en Alcaide maakt alles: 5-0. Mooie afsluiter van de avond.

Morgen het begin van een race naar de 9.

 

Europe 2-2 USA

 


 

Met vriendelijke groet,
Etienne Verheem

 

Tekst: Etienne Verheem
Foto's (in random order): Etienne Verheem

 

Mosconi Cup Poolbiljart
Volg ons online