Eerste kwalificatie NK Chinese 8-ball: zaterdag 2 juni in Delft

Het zal niemand zijn ontgaan: het eerste NK Chinese 8-ball komt eraan!

Alle informatie over de kwalificaties, de prijzengelden & de extra prijzen
 

30 mei 2018

Op meerdere plaatsen in Nederland worden vanaf begin juni kwalificaties gespeeld voor het eerste NK Chinese 8-ball ooit op Nederlandse bodem.

De eerste kwalificatie is al op 2 juni, en zal plaatsvinden in Pool and Billiards Delft.

 

 

Prachtige prijzenpot bij kwalificaties

Omdat Chinese 8-ball vanuit China groot wordt gepromoot, zijn wij in staat om de spelers een prachtige prijzenpot aan te bieden. Van het prijzengeld gaat 75% naar de kwalificaties, en 25% naar de finale – die hoogstwaarschijnlijk op 3 en 4 november gaat plaatsvinden. Al het prijzengeld wordt dus uitgekeerd. Maar dit prijzengeld is niet alles.

Bij alle kwalificaties plaatsen de beste vier spelers zich voor het NK, waar bovenop het prijzengeld een vliegticket, hotel en deelname aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Quinhuangdao wordt weggegeven.

Bovendien worden alle winnaars van de eerste drie kwalificaties uitgezonden naar 8-ball evenementen in China, in resp. Siping Jilin, Shuangyashan en Xiushui. (vliegticket en inschrijfgeld worden vergoed) Allemaal evenementen waar naast de te winnen prijzengelden ook kwalificatie voor de World Chinese 8-Ball Masters mogelijk is!

Misschien wel de mooiste prijs van allemaal: de eerste winnaar van het NK Chinese 8-Ball ontvangt een vliegticket, hotel en deelname aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Quinhuangdao! Gewoon gratis, bovenop het prijzengeld. Een evenement dat dit jaar nog een prijzenpot had van liefst €250.000!

Om onze Nederlandse spelers ook daadwerkelijk kans te geven om ervaring op te doen op Chinese 8-ball tafels, krijgen alle spelers die zich kwalificeren voor een evenement in China gratis speeltijd op de eerste Chinese 8-ball die Nederland rijk is, in CTO Zuid in Eindhoven, tevens de officiële trainingslocatie van Nederlandse talenten.

Al met al, een prachtig prijzenpakket! Zeker omdat er een maximum is van 32 spelers per kwalificatie. En gezien het relatief grote aantal te winnen prijzen, zijn een aantal spelers al actief bezig zich te verdiepen in Chinese 8-ball, om zo hun kansen op het prijzengeld of uitzending naar China te maximaliseren.

Wil je deelnemen aan één van de eerste kwalificatie in Delft? Schrijf je dan nu in! Er zijn nog slechts enkele plekken.

 

Inschrijving + informatie kwalificaties

Informatiepagina eerste kwalificatie in Delft (2 juni):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-kwalificatie-1-delft

Inschrijfpagina eerste kwalificatie in Delft (2 juni):
https://cuescore.com/tournament/Chinese+8+ball+Eerste+Kwalificatie+NK/2587233 

Informatiepagina tweede kwalificatie Lelystad (1 juli):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-kwalificatie-2-lelystad

Informatiepagina derde kwalificatie Utrecht (15 september):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-kwalificatie-3-utrecht

Informatiepagina vierde kwalificatie Beek (14 oktober):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-kwalificatie-4-beek

Informatiepagina finale (3/4 november):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-finale-chinese-8ball

Veel enthousiasme – maar toch ook kritiek

Was er direct na bekendmaking dat Chinese 8-ball naar Nederland zou komen vooral enthousiasme, al snel volgde ook kritiek. Belangrijkste kritiekpunt: waarom worden de kwalificaties eigenlijk niet op een echte Chinese 8-ball tafel gespeeld? Met daaruit voortvloeiend: als de KNBB zoveel vertrouwen heeft in Chinese 8-ball, waarom schaffen ze die tafels dan zelf niet aan?

De antwoorden hierop zijn vrij eenvoudig. De kwalificaties worden inderdaad op gewone pooltafels gespeeld, simpelweg omdat er nog geen Chinese 8-ball tafels zijn in de poolzalen in Nederland. Dit is niet zomaar geregeld en vergt een aanzienlijke investering.

Dit initiatief wordt vanuit China gestimuleerd zodat we vanuit Nederland spelers naar toernooien mogen sturen. Juist door het organiseren van deze eerste toernooien kunnen we in Nederland al met de spelsoort en haar spelregels kennismaken. Chinese 8-ball is groeiende en we kiezen ervoor om hiermee een snelle start te maken om zodoende niet de boot te missen. Want wachten zou betekenen: geen kansen op kwalificatie voor Nederlanders, en alsnog geen Chinese 8-ball in Nederland. En daar heeft niemand iets aan.

Vanzelfsprekend is gepoogd de enige andere Chinese 8-ball tafel die nu in Nederland is (die van Buffalo) te kunnen krijgen op de locaties van de vier kwalificaties. Maar de kosten hiervan waren zodanig hoog dat dit niet opwoog tegen het voordeel ervan. Dit zou simpelweg niet passen binnen de uiterst voorzichtige en terughoudende manier waarmee wij als KNBB willen en ook moeten omgaan met (leden)geld.

Wat mogelijk wel tijdens een of meerdere kwalificaties gaat worden gebruikt: pocket reducers. Dit om de moeilijkheidsgraad van het potten te vergroten, net zoals dat is op de echte Chinese 8-ball tafels. Een constructieve tip die wij kregen binnen de best pittige hoeveelheden kritiek, en eentje die wij mogelijk opvolgen.

En het is ook niet zo dat alles alleen maar op ‘normale’ tafels wordt gespeeld: zowel de halve finales als de finale van het eerste NK Chinese 8-ball in november vinden wel degelijk plaats op een officiële Chinese 8-ball tafel.

 

 

Nog meer kritiek – maar toch ook weer enthousiasme

Weken geleden hebben wij een oproep gedaan voor Chinese 8-ball en eerder al aangekondigd dat we het naar Nederland halen. Daarop hebben we veel reacties gekregen en ook zalen die interesse aangaven. Daarmee is een eerste indeling gedaan voor de kwalificaties. Tevens zijn door de importeur meerdere zalen benaderd om interesse te polsen voor tafels. Daarop was de eerste reactie van zalen positief, maar nog niet bereid om te investeren in tafels omdat ze eerst willen zien hoe dit spel zich in Nederland ontwikkelt.

Vandaar de huidige keuze: gewoon beginnen, en gebruikmaken van het huidige enthousiasme en de mogelijkheden vanuit China. Wachten zou niemand iets helpen: dan gaan de zalen niet ineens wél investeren, maar hebben we als Nederland mogelijk de boot gemist – wat betreft mogelijkheden op kwalificatie voor Nederlanders, plus de kans dat Nederlanders hun spelniveau ontwikkelen op het moment dat de sport nog volop in ontwikkeling is, en niet pas erna.

Het laatste punt is dat er tijdsdruk was vanuit China omdat de kwalificaties daar al plaatsvinden en wij graag de kans voor plaatsing van Nederlandse spelers niet mislopen. Vandaar de keuze om het nu snel en op deze wijze te organiseren. En ja, dat is niet ideaal. Natuurlijk hadden we het liever in een zaal vol Chinese 8-ball tafels georganiseerd, maar om voldoende tafels naar Nederland te halen is simpelweg onvoldoende budget en tijd.

Beter meeliften nu er kansen zijn, dan wachten op kansen die misschien nooit meer komen!

 

 

Wat een prijzenpot: drie kwalificaties voor China, alle prijzengelden naar de spelers, gratis trainingstijd voor iedereen die zich kwalificeert, én de Nederlands Kampioen doet mee aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019!

We gaan er dus wel degelijk voor zorgen dat spelers die zich plaatsen voor China voldoende ervaring op de Chinese 8-ball tafel op kunnen doen om voldoende voorbereid te zijn.

Gecombineerd met:

  • het prijzengeld.
  • de beste vier van iedere kwalificatie doen mee aan het NK.
  • directe uitzending van alle winnaars van de kwalificaties naar 8-ball evenementen in resp. Siping Jilin, Shuangyashan en Xiushui – waar op zijn beurt weer kwalificatie voor de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Quinhuangdao mogelijk is (vliegticket en inschrijfgeld)
  • voor de winnaar of winnares van het NK: vliegticket, hotel en deelname voor de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Quinhuangdao.

Alles dus niet uit de prijzenpot, maar bovenop de prijzenpot!
 


 

Evaluatie in november met spelers en lokaliteiten

In november 2018, na afloop van de eerste NK Chinese 8-ball finale ooit in Nederland, zal de spelsoort en opzet samen met alle geïnteresseerde zalen en spelers worden geëvalueerd middels een open enquête, zodat iedere zaal of speler input kan geven – ook richting de toekomst.

 

Wij wensen alle spelers heel fijne & succesvolle kwalificaties toe!

Inschrijving eerste kwalificatie Delft
Informatiepagina eerste kwalificatie Delft
 

 

Overige links

Nieuwsartikel over Chinese 8-ball:
https://www.knbb.nl/nieuws/chinese-8ball-komt-naar-nederland

Vaste pagina over Chinese 8-ball (met als subpagina’s o.a. spelregels & alle kwalificaties):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball
 

Chinese Pool NK Prijzengeld
Volg ons online