Een zwarte keu in het snooker

Soms zijn er Nederlanders die met visie en/of innovatieve producten de wereld veroveren.

Dat laatste lijkt het geval met GO Customs, bekend van de zeer opvallende zwarte carbon keuen en shafts, eerst in pool, nu ook (als eerste in de wereld) in snooker. We spreken met Goran Kobas, de man achter GO Customs.

05 februari 2024

Goran, kun je vertellen wat GO Customs maakt? Wat onderscheidt het product, in welke landen zijn jullie actief?

Wij maken shafts, keus en extensions, zowel voor pool, snooker, English 8-ball en carambole. Alles wat wij maken wordt gemaakt van carbon fiber. Een van onze laatste producten is de nieuwe keu lijn van Nick Van Den Berg en dat is gemaakt van een nieuw materiaal “ebonite” in combinatie met carbon “core”.

Wat het GO product onderscheid van de rest van de ‘’big brands” is het gevoel, feel en feedback. GO keus en shafts hebben zo dicht mogelijk gevoel en geluid van hout als mogelijk en geweldige performance en voordelen van carbon fiber. En wat ook een heel groot onderscheid is, is dat wij shafts maken met een van de laagste deflectie, als niet de laagste deflectie, die zich op dit moment op de markt bevindt. 

Om eerlijk te zijn, zijn wij actief in alle landen waar gepoold wordt, maar de grootste afnemende landen zijn USA, Japan, Duitsland en Roemenië. In USA hebben we een aantal dealers en in Japan hebben we ook een exclusieve dealer die 300-500 jump keus per jaar afneemt.

 

 

Wat zie je als jullie belangrijkste succes?

Belangrijkste succes is dat ik in Nederland en wereldwijd spelers kan helpen en financieel kan sponsoren en dat GO Customs nu ook internationaal naamdrager is van serie toernooien en grote open toernooien. Als de vraag gaat over een product, dan zou ik zeggen onze jump keus.

 

 

De reden waarom we jou vroegen voor dit interview ligt in het snooker. Tijdens de Snooker UK Championships was er voor het eerst een speler met een geheel zwarte keu – een keu van jullie. Dit heel veel aandacht getrokken bij de profspelers en het kijkend publiek, en er is uitgebreid erover gesproken in de studio op de BBC.  Zeker voor snooker waar veranderingen en innovaties gewoonlijk iets langzamer gaan, maakte dit heel wat los. Wat is het verhaal erachter?

Ja dat klopt, het snooker is een vrij conservatieve wereld, en het heeft best wel lang geduurd voordat een top 20 prof speler met full GO carbon cue ging spelen. Eerst wil ik vertellen dat wij al 5-6 jaar snooker keus maken en dat we ondertussen redelijk wat klanten (amateur spelers) in Canada en Polen rond hebben lopen. Karl Boyes heeft een hele mooie review YouTube video van de keu gemaakt. 

De eerste speler die tv toernooien met full GO carbon cue ging spelen was Anthony McGill.  In oktober 2023 was Anthony aan het trainen in een snookerclub in Engeland, daar was ook een van mijn klanten aan het trainen met zijn GO carbon keu. Anthony wilde weten wat voor een keu dat was. Heeft er een paar ballen mee gespeeld en was onder de indruk van de speeleigenschappen. Verder heeft hij niet naar het merk of specificaties van de keu gevraag.

Na het trainen, toen hij thuis kwam, ging hij toch even op Google kijken en zoeken naar carbon snooker keus. Uiteindelijk kwam hij bij mij uit en heeft mij een email gestuurd met de vraag of ik een carbon snooker keu voor hem wilde maken. Ik antwoordde: “Ja natuurlijk kunnen wij dat, wij maken al 5-6 jaar volledig carbon snooker keus.” Ik vroeg hem gelijk naar de specificaties voor de keu die hij wilde bestellen, en na betaling gingen wij aan het werk. Omdat het om een prof snookerspeler ging en hij de eerste was die een bestelling heeft geplaatst, hebben wij de keu binnen twee weken gebouwd en opgestuurd.

Wat mij verbaasde is dat hij na ongeveer twee weken trainen en één oefenwedstrijd met die nieuwe keu, gelijk tv toernooien ermee ging spelen. 

Deze zwarte keu heeft tijdens UK Championships heel erg veel aandacht getrokken bij de profspelers en kijkend publiek, en er is uitgebreid erover gesproken in de studio op BBC.

Daardoor is de verkoop van snooker keus en shafts bij ons door het dak gegaan. Ondertussen hebben Stephen Maguire, Jack Lisowski, Matthew Selt, Iulian Boiko en Anthony McGill (z'n 2e keu) besteld. Mark Selby heeft ook al contact met mij gezocht en is ook erg geïnteresseerd. 

Op het moment is GO Customs enige carbon snooker keu maker in de wereld. En dat we de allereerste zijn, dat pakt niemand ons af. :)

 

Welke spelers en/of teams worden door GO Customs gesponsord?

Hoe jong het bedrijf GO Customs een paar jaar geleden ook was, we hebben toch al samengewerkt met de grote namen zoals, Karl Boyes, Justin Bergman, Earl Strickland, Dennis Orccolo, Alex Pagulayan, Roberto Gomez. En zelfs Skyler Woodward was erg geïnteresseerd in de jumpkeu.

Op het moment sponsoren we deze spelers: Nick Van Den Berg (NL), Henrique Correia (POR), Ante Sola (KRO), Joël Kartowikromo (NL), Ivo Aarts (NL), Jan Rempe (NL), Joey Haegmans (NL), Sonny Haegmans (NL), Sky Van Den Berg (NL), Adko Jakupovic (BiH), Enis Kardric (BiH) Ivan Galic (KRO), Luka Galic (KRO), Bryant Dorsey (USA), Joey Bourgeois jr. (USA), Robert Clark (USA), Jolien Willaerts (BEL).

Teams die we sponsoren zijn: GO Customs, GO Custosm 2 en Het Pool’KV.

Daarnaast sponsoren we ook het NK, Regionale ranking in het noorden, Belgische bond, toernooien in Kroatië en Dynamic Bilijar in Bosnië en Hercegovina.

 

 

Je bent zelf fervent poolspeler. Wat is zo mooi aan poolen?

Het mooie aan poolen is dat je nooit uitgeleerd bent en dat het een best uitdagend spelletje is. Focus en creativiteit en de gezelligheid die erbij horen maken het erg leuk en verslavend. Wat ik het aller mooiste vind is, dat iedereen geaccepteerd wordt in de pool wereld. Groot, klein, dik, dun, lelijk, knap, vrouw of man, iedereen word met openarmen door de medespelers ontvangen.

 

 

Wat is de reden dat je met GO Customs bent begonnen?

Ik heb een paar redenen gehad om GO Customs op te starten. Het allerbelangrijkste is passie voor de sport en om iets terug te kunnen geven aan onze mooie sport. Het materiaal carbon vind ik super interessant en heb er veel mee te maken gehad in de autosport, wat ook mijn passie is. Daarnaast heb ik voordat ik begon met GO Customs met meer dan 200 verschillende keus gespeeld en heb daardoor veel positieve en negatieve ervaringen met de meeste grote “Brands” in de pool industrie. Ik wilde het zelf graag anders dan de grote “Brands” doen. Ik wilde betere klantenservice bieden en ik wist dat dit mij zou lukken, want  ik doe het werk echt met passie en vanuit mijn hart. Voor mij is de klant echt koning en klantenbinding staat voor mij op nummer 1.

 

Wat zijn je ambities voor de toekomst, wat wil je nog bereiken met GO Customs (of eventueel toekomstige projecten of ondernemingen)?

Wat mijn ambities zijn en wat ik nog wil bereiken is het volgende. GO Customs is langzaam in het professionele snooker circuit verschenen. Anthony McGill, Stephen Maguire, Jack Lisowski, Matthew Selt en Iulian Boiko hebben al een full carbon GO keu en Mark Selby heeft ook al interesse getoond. Wij gaan ons uiterste best doen om meer snooker professionals aan carbon te krijgen. Ik wil in de toekomst een GO Customs Pool Lokaal openen, een pool lokaal met 20-30 super strakke pooltafels, waar ik bijvoorbeeld WNT Dutch Open, NK kwalificaties en natuurlijk verschillende competities kan organiseren.

 

Iets wat we zijn vergeten te vragen?

Nee, maar heel erg bedankt voor het interview. Vind het echt een eer. Ik wil verder vooral iedereen welkom heten in mijn poollokaal in Apeldoorn. Schroom niet als je geïnteresseerd bent. Kom gewoon een keer langs om een babbeltje te maken of gewoon een potje te poolen.

 

 

Tekst: KNBB
Foto keu: GO Customs
Foto's Goran: KNBB Sectie Pool

Biljartmaterialen Innovatie Poolbiljart
Volg ons online