De KNBB Sectie Pool organiseert een cursus Scheidsrechter

Als sectie organiseren wij veel toernooien waar ook de aanwezigheid van een scheidsrechter zeer gewenst is. Op dit moment hebben wij bij de KNBB sectie Pool twee gecertificeerde scheidsrechters: Aidan Mauricio en Anna Huang. En voor de vele toernooien die we organiseren is 2 personen wel wat mager. 

01 november 2022

Daarom nemen we het initiatief om, met de professionele hulp van Huub van der Sommen (internationaal hoofdscheidsrechter), een scheidsrechter cursus op te zetten om zo meer gecertificeerde scheidsrechters voor onze Sectie Pool in te kunnen zetten. Daarnaast denken wij dat deze cursus ook een goede aanvulling is voor bijvoorbeeld de wedstrijdleiders in de verschillende districten. Bij veel van onze toernooien wordt namelijk de wedstrijdleider, bij het ontbreken van een scheidsrechter, door spelers ook vaak erbij geroepen bij onduidelijkheid over een regel of wanneer er een nog te spelen shot beoordeeld moet worden. 

De cursus wordt kosteloos aangeboden door de Sectie Pool. Internationaal hoofdscheidsrechter Huub van der Sommen zal de cursus gaan geven en zal onder andere bestaan uit een theorie- en praktijkexamen. 

Voor aanvang van de cursus zullen de cursisten in de boeken moeten duiken en alle spelregels moeten leren om zich voor te bereiden op het examen. Dit kan via de gepubliceerde spelregels op de WPA-website. De links naar de juiste pagina's worden na hun aanmelding per e-mail naar ze gestuurd. Deze spelregels zijn in het Engels, maar de cursus zal in het Nederlands worden gegeven. 
 
Op zaterdag 26 november begint het eerste gedeelte van de cursus op het KNBB-bondsbureau in Nieuwegein.  

De cursisten beginnen met een theorie-examen bestaande uit open vragen over algemene spelregels en vragen over de geldende regels in de disciplines 8-ball, 9-ball, 10-ball en straightpool. Na het theorie-examen volgt een korte cursus over het scheidsen in de praktijk. Daarin zal onder andere worden uitgelegd hoe een scheidsrechter zich op moet stellen in de verschillende spelsituaties rondom de tafel tijdens een wedstrijd. 

Het laatste onderdeel van deze cursus zal bestaan uit een praktijkexamen. Dit examen wordt door Huub afgenomen tijdens de Finaleronde Straightpool op zaterdag 3 december in Pool- en Biljartcentum de Distel in Roosendaal. Tijdens dit examen wordt er voornamelijk gekeken naar het gedrag rondom de pooltafel en naar de spelers toe. 

Ben jij iemand die bijvoorbeeld op regionaal of landelijk niveau de wedstrijdleiding in handen hebt? Wil jij als scheidsrechter bij onze NK's en andere evenementen aan de slag of zou je dit zelfs internationaal willen gaan doen? Heb je een andere rol binnen onze mooie pool-sport en wil je jouw kennis van de regels uitbreiden? 

Meld je dan aan! 

Wil je meer weten over deze gratis cursus of wil je jezelf aanmelden, dan kun je een e-mail sturen naar j.worung@knbb.nl 

 

Arbiters Poolbiljart Vrijwilligers
Volg ons online