De doorbraak van Teutscher

Mooiste titel uit zijn carrière: het prestigieuze US Open 10-Ball, na een indrukwekkende serie overwinningen tegen Skyler Woodward (9-8), Shane Van Boening (9-7), Thorsten Hohmann (9-7), Jeffrey De Luna (9-6) en in de finale Dennis Orcollo (11-9)

26 augustus 2019

Hij is al jaren één van Nederlands grootste pooltalenten, zij het tegenwoordig woonachtig in Nieuw-Zeeland: Marco Teutscher. Onlangs won hij de mooiste titel uit zijn carrière door het prestigieuze US Open 10-Ball op zijn naam te schrijven, na een indrukwekkende serie overwinningen tegen Skyler Woodward (9-8), Shane Van Boening (9-7), Thorsten Hohmann (9-7), Jeffrey De Luna (9-6) en in de finale Dennis Orcollo (11-9). We spraken Marco over dit prachtige resultaat.

  

Marco, voor biljarters die misschien niet weten hoe groots de US Open is – kun jij uitleggen hoe groots precies?

Er zijn drie major toernooien die groter zijn dan dit toernooi, na die drie is dit wel een van de mooiere titels die je op je naam kunt schrijven.
 

Je overwinning heeft extra glans omdat je flink een aantal internationale sterren moest verslaan. Kun je uitleggen hoe dit ging?

Ja soms tref je een paar makkelijkere tegenstanders vroeg in het toernooi. Maar dat zat er bij mij niet echt in, dit toernooi. Dus als je dan toch de titel naar je toe kunt slepen is dat wel een heel goed gevoel.

 


 

Op jouw Facebook omschreef je dit als jouw ‘first big win’: “Amazing feeling after so many years of hard work. Can’t explain how happy I am to get my first Big Win!! Special thanks to my friends/ family and my girlfriend Stephanie Lee for believing in me.” Kun je uitleggen hoe deze overwinning zich verhoudt tot je eerdere prestaties?

Dit is anders omdat ik nooit iets groters heb gewonnen dan dit. Een titel als deze op mijn naam hebben staan en winnen in Las Vegas is een heel mooi moment.

 


 

Hoe schat jij jezelf internationaal in – en heeft deze overwinning hierbij iets veranderd?

Mijn kansen zijn al een hele tijd groot op het internationale niveau. Alleen moet je het nog wel waarmaken. Dit is goed voor het vertrouwen naar de andere toernooien.
 

 

Na jarenlang alleen Niels Feijen namens Nederland aan de internationale top te hebben gehad, lijkt het erop dat een nieuwe generatie Nederlandse poolspelers zich in de top aandient: Marc Bijsterbosch (die steeds dieper in internationale toernooien komt, en steeds stabieler oogt), Ivar Saris (die stap voor stap blijft doorgroeien), jijzelf met deze ongekende overwinning, in de verdere toekomst mogelijk ook de broers Quinten en Yannick Pongers. Zie jij dit ook zo? Heeft Nederland een goede toekomst voor de boeg?

De KNBB doet een hoop werk voor de nieuwe generatie. Het is geen verrassing dat Nederland het zo goed doet, het programma dat de KNBB doet is heel goed voor jonge gasten.

 

 

In onze vorige vraag schaarden wij jou onder de Nederlanders, maar je woont helemaal niet in Nederland – je woont in Nieuw-Zeeland. Kun je uitleggen waarom dit is? En, bevalt het je? Voel je je nog steeds Nederlander, of al meer een Nieuw-Zeelander?

Ja klopt ik woon in Nieuw-Zeeland nu. Ik ben nog steeds een Nederlander alleen speel ik nu onder twee vlaggen. De reden voor Nieuw-Zeeland is mijn vriendin Stephanie Lee die ik vier jaar geleden ontmoet heb bij de Qatar World 9-Ball. Nieuw-Zeeland is een prachtig land en brengt een hoop rust voor mij.

 

 

Wat betekent deze overwinning voor jouw plannen, voor jouw marktwaarde/sponsormogelijkheden, en voor jouw internationale status?

Ja de marktwaarde voor mij nu hier in Nieuw-Zeeland is goed. Ik heb nu nieuwe sponsors en zal waarschijnlijk meer gaan spelen dit jaar.
 

Nog iets toe te voegen wat wij je niet hebben gevraagd?

Ik wil iedereen in Nederland bedanken voor de support! En natuurlijk: KNBB, SPC Woensel, Force sports nz, Molinari cues en Massé. Deze titel heb ik zeker ook te danken aan de KNBB en SPC Woensel, die ook een hoop voor de sport doen.

 

 

Tekst: KNBB
Foto's & screenshots US Open 10-ball via Marco Teutscher
Archieffoto's US Open 9-ball Championship ©JP Parmentier/Matchroon Multisport

 

Internationaal Poolbiljart USA
Volg ons online