Biljarten volop in de media

Steeds positievere en frequentere berichtgeving doet recht aan mooie ontwikkelingen.

Overzicht/links naar alle video’s en artikelen over koninklijke onderscheiding Therese, over 20e Masters titel Dick, en over het SmartPool op scholen 

28 januari 2019

 

 

 

Jarenlang hebben we gehoord: “Waar is het biljarten gebleven? Het is nooit meer in de krant. We zien het nooit meer op tv.”

Wie de laatste weken het nieuws een beetje heeft gevolgd, zag iets heel anders: biljarten was overal.

Zo stond er in Berlicum een haag van journalisten om vast te leggen hoe Therese Klompenhouwer onder het toeziend oog van NOC*NSF en het Ministerie van VWS door Minister van Sport Bruno Bruins werd geridderd. Was het ANP aanwezig om niet alleen foto’s te maken van Therese, maar ook meteen van enkele andere spelers die mogelijk nog vaak in toekomstige berichten gaan komen, zoals Raimond Burgman en Jean van Erp. Alle grote landelijke media (Telegraaf, AD, NOS, RTL Nieuws), waren allemaal vooraf onder embargo ingeseind wat er zou gebeuren, en hadden het zonder uitzondering het nieuws binnen een half uur online. Regionale media hadden zelfs een eigen livestream van de huldiging!

 

 

Een dag na de onderscheiding van Therese won Dick Jaspers zijn twintigste titel. Ook nu weer alle landelijke en regionale media erbovenop, plus een lekkere, flitsende, positieve uitzending op Studio Sport. Vergelijk dit met de jaren dat biljarten werd geassocieerd met suf, stoffig of ouderwets, en dat in tv-uitzendingen altijd wel een shot zat van een halflege tribune. Niets meer van dit alles! Alle media, geen enkele uitgezonderd, benoemden de topsport, de geweldige sfeer, de klasse van Dick, en de ongekende vlucht die het driebanden aan het nemen is.

Kortom: niet alleen het aantal berichten over biljarten is gegroeid. (Mede ook door onze eigen inzet, waar we al enkele jaren structureel proberen de banden met allerlei landelijke en regionale media aan te knopen.) Maar ook de toon van deze berichten is een heel stuk positiever dan enkele jaren terug, en dat is pure winst.

 

 

Wat te denken van de uitzending van het Jeugdjournaal over het SmartPool, het project van de KNBB dat poolbiljarten en wiskunde met elkaar verbindt voor jonge scholieren met mobiele tafels en een speciaal lespakket. De uitzending opende ermee! Gevolg: het toch al succesvolle project kreeg plotseling een golf aan nieuwe aanmeldingen van scholen, waardoor het SmartPool echt in een stroomversnelling is gekomen, en er zelfs ruimte is ontstaan om met een nieuwe projectmedewerker (vacature staat nog twee dagen open!) alles nog verder te professionaliseren. Met allemaal het zo gewenste doel in gedachten: steeds meer kids in aanraking laten komen met het (in dit geval, pool-) biljartspel, om de onderste laag van de spelerspiramide te vullen en zo bij te dragen aan een goede basis voor de toekomst.

En ja, niet alle berichten verschijnen nog in de papieren krant. Maar wel online – waarmee grote groepen (ook jonge) mensen worden bereikt. En inderdaad: ook niet altijd meer zo lang of zo vaak op de Nederlandse publieke omroep, zoals vroeger. Maar wél op commerciële zenders, op Eurosport, of natuurlijk online via Kozoom of de diverse livestreams. Wie slechts kijkt naar de NOS of de papieren krant als indicatie hoe vaak of hoe zelden biljarten in de media zou zijn, die mist heel veel van wat er allemaal gebeurt. En mist alle moderne kanalen die door potentiële nieuwe biljartspelers wél worden gevolgd.

Het heeft er alle schijn van dat media die eerst het biljarten links lieten liggen, nu inzien dat er allerlei prachtige ontwikkelingen plaatsvinden. Ontwikkelingen die voor hen aanleiding zijn om er positief en frequent over te berichten! Aan ons als biljarters om deze berichten weer te liken en te delen, zodat meer en meer mensen zich ervan bewust zijn dat biljarten in een positieve flow zit. Met als gevolg dat steeds meer mensen zelf (weer eens iets vaker) de keu gaan oppakken, zeker ook op de lagere niveaus en recreatief.

 

Het heeft er alle schijn van dat media die eerst het biljarten links lieten liggen, nu inzien dat er allerlei prachtige ontwikkelingen plaatsvinden. Ontwikkelingen die voor hen aanleiding zijn om er positief en frequent over te berichten!

 

Overzicht mediastroom rondom onderscheiding Therese & titel van Dick:

Dick Jaspers/Masters

Kozoom (live/integraal)
NOS Studio Sport (vanaf 49:30)
NOS Sport (incl. videoverslag)
AD
AD (tweede nieuwsartikel)
Telegraaf
RTL Nieuws
A1 Mediagroep (incl. videoverslag)
Omroep Brabant
Brabants Dagblad
BN/de Stem
FHJ (jongerenplatform)

 

Therese Klompenhouwer

Kozoom/KNBB YouTube (videoverslag)
Rijksoverheid
NOS Sport (incl. videoverslag)
AD
Telegraaf
Stentor
Omroep Gelderland
Brabants Dagblad
Nijkerk Nieuws (video)
Nijkerk Nieuws (YouTube)
Nijkerkerveen
Ditjes & Datjes
 

 

Tekst: KNBB
Foto's: Ton Smilde

 

Communicatie Media Televisie
Volg ons online