Bijsterbosch mist Eurotour titel op haar na ongekende climax

Kazakis komt terug van 6-8 naar 9-8 voor titel plus plaats in Mosconi Cup Team Europe 2019

12 oktober 2019

Marc Bijsterbosch zal zich na de vorige Eurotour in Veldhoven nog weleens achter de oren hebben gekrabd. De Nederlander liet daar superieur spel zien gedurende het hele toernooi, maar moest in de halve finale toch buigen voor Denis Grabe(EST).

In Klagenfurt plaatste hij zich met speels gemak voor de laatste 32, maar had daar een zware dobber aan de Pool Sroczynski (9-8).

Vanochtend leek het doek bij de laatste 16 te vallen toen Wojtek Szewczyk(POL) een 7-3 voorsprong kreeg van onze landgenoot, maar met het nodige kunst- en vliegwerk besliste Bijsterbosch met 6 racks op rij anders en wachtte de kwartfinale tegen de wereldkampioen Joshua Filler (GER).

 

 

Bijsterbosch vloog uit de startblokken, draaide zijn hand niet om voor een bankshot om betere positie over te houden en nam een 4-1 voorsprong. De Duitser won echter de volgende 6 racks en bracht onze landgenoot tot aan de rand van de afgrond. Op 8-6 voor Filler leek Bijsterbosch de witte weg te spelen, waardoor Filler met ball in hand een simpele tafel had kunnen leegspelen voor de winst. De witte vond echter net geen zwaartekracht en de wedstrijd draaide nogmaals. In het laatste rack leidde achtereenvolgens een matige safety van Bijsterbosch en een gemiste positie voor Filler het hoogtepunt van de dag in. Met een prachtig straightback bankshot deelde Marc de knock out uit aan de Duitser (9-8).

Het leverde hem een weerzien op met Dennis Grabe (EST). De Est leek zichzelf al snel de das om te doen (7-3 Bijsterbosch), maar een paar slordige fouls van Bijsterbosch lagen ten grondslag aan het verlies van de volgende 5 racks. Met de rug tegen de muur produceerde Bijsterbosch een break and run, 8-8. Hill-hill, Grabe to break, goede break, ballen erin, legaal, positie...of toch niet? De roze 4-ball rolde en rolde, zo tussen de witte en de 2-ball waar Grabe even daarvoor nog prima positie op had. Na een gemiste lange bal van Grabe, was daar dan wederom de kans voor Bijsterbosch om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Zoals wel vaker leek onder deze druk elke bal een gevaar en deze run out was verre van clean, maar onder toeziend oog van Johan Ruysink Coaching schoot Marc alle resterende ballen in de pocket. Voor Grabe waren de druiven zuur, maar daar malen we niet om. Bijsterbosch in de finale!

 

 

Zijn tegenstander in deze finale was Alex Kazakis (GRE). Het was een finale met zeer hoog niveau en beide spelers gaven elkaar weinig toe; de voorsprong wisselde dan ook geregeld. Na alle gevechten van Marc in de voorgaande partijen leek ook nu op het beslissende moment alles weer zijn kant op te vallen. Bijsterbosch leidde met 8-6, race to 9...maar zou uiteindelijk toch verliezen. Kazakis wist zijn achterstand om te draaien door met -ook verdedigend- sterk spel de laatste drie racks te winnen. Grote vreugde voor de Griek, die zich naast de overwinning van deze Eurotour ook verzekerde van een felbegeerde plek in het Team Europe van de Mosconi Cup 2019.

Een ongekende teleurstelling voor Marc, die niettemin (en wederom!) kan terugkijken op een geweldig toernooi.

 

 

Draw & Results: EPBF https://eurotouronline.com/draw-results/
Livestream: Kozoom Pool http://www.kozoom.com/en/pool-billiard/
Partners: Nederlandse Loterij ERIMA Hague 5

 

Tekst: Maarten Combrink/KNBB
Foto's ©Dynamic Billard/EPBF

 

EPBF Europa Poolbiljart
Volg ons online