“Sport is positiviteit!”

In Gesprek Met…

Arno Hartman

11 augustus 2018

Hij is de bedenker en uitvoerder van het op het KNBB Holland House dat op het EK Pool 2018 zoveel aandacht trok: Arno Hartman.

Zes vragen over het waarom van dit Huis; ook SmartPool, Footpool, jongeren en het belang van positiviteit komen aan bod.

 

 

Waarom het KNBB Holland House?

“De aanleiding was dat het grootste Pool event in jaren zou gaan plaatsvinden, en we wilden iets bijzonders doen. Iets wat bijzonder zou zijn niet alleen voor de Nederlandse spelers, maar voor iedereen: voor alle functies, en voor alle nationaliteiten. En zo kwamen we al snel op het KNBB Holland House. Het idee was weliswaar niet nieuw, maar het was in het pool nog nooit toegepast! Een plek voor spelers, trainers, fans, pers en bestuurders om te relaxen, om te verbinden met andere landen, en om successen te vieren.”

 

 

En – beviel het?

“De reacties waren fantastisch! Elke dag werd het drukker, bij de huldiging van de teams was het echt ongekend. Iedereen kon heerlijk blijven hangen en deed dit ook. Op elke finaledag was er een DJ (Melvin Reese) en Niels Feijen kwam op die dagen meestal ook meedraaien. Jongeren kwamen volop spelen, zeker de eerste twee dagen toen buiten de SmartPool, Footpool en Panna tafels stonden opgesteld. En ook de buitenlandse spelers voelden zich bij ons thuis! Zozeer thuis, dat de kans zeker bestaat dat ook bij toekomstige evenementen door het organiserende land mogelijk een soort ‘Holland House’ wordt gemaakt. De spelers vragen hier ook echt om! Al waren de omstandigheden nu wel ideaal: wij als thuisland die wel houden van een feestje, en omdat het een jubileumevent was ditmaal niet gescheiden events voor Heren/Dames en Jeugd/Senioren, maar alles bij elkaar. Dit maakte het allemaal nog leuker en gezelliger.”

 

 

Maar het waren niet alleen de omstandigheden – ook jouw eigen rol mag hierbij niet onbenoemd blijven, en de positiviteit van jou en de vele vrijwilligers.

“Sport is positiviteit, althans zo zie ik dit. Ik probeer alles altijd vanuit de positiviteit te benaderen. Ik kijk liever vooruit dan achteruit, en ‘vroeger was alles beter’ wat je nog wel eens hoort, daar kun je gewoon niet veel mee. Voor de teamspirit is zo’n houding zelfs verschrikkelijk. Positiviteit naar elkaar toe maakt de kans maximaal dat je met elkaar gaat presteren.”

 

 

Ook andere secties (Carambole, Driebanden, Snooker) zijn op dit EK Pool komen kijken, en hebben het KNBB Holland House bezocht. Wat zouden deze secties kunnen meenemen van wat op dit EK allemaal is gedaan?

“Nou, dat weet ik niet precies want ik weet niet exact hoe hun internationale toernooien eruit zien, hoeveel spelers eraan deelnemen etc. Dat bepaalt of zo’n Holland House ook bij andere secties zou kunnen werken. Hier werkte het goed door het grote volume. Bij minder spelers zou het doel ervan misschien anders zijn: mogelijk meer voor het verbinden, en misschien wat minder voor het feesten of het relaxen. In algemene zin kun je wel zeggen dat de samenwerking hier ongekend goed was, tussen Europese bond en Nederlandse bond, tussen de Nederlandse bond en de secties, en met bovendien alle ruimte voor pers, bestuurders of politici – de Gemeente Veldhoven heeft in het KNBB Holland House zelfs haar raadsvergadering gehouden! Deze samenwerking tussen alles en iedereen is misschien wel de grootste aanbeveling: dat zorgt dat een evenement ook echt bij iedereen gaat leven.“

 

 

Je noemde eerder het SmartPool, Footpool en Panna. Hoe was dat?

“Heel leuk! Het was vooral ingegeven vanuit de gedachte dat veel jongeren lekker laagdrempelig kennis zouden kunnen maken met poolen. Onszelf een beetje openstellen en toegankelijk maken zodat ook na dit EK het voor jongeren gemakkelijker wordt met poolen in aanraking te komen – in het geval met SmartPool, via de scholen. In de praktijk hebben we vooral ook heel veel positiviteit ontvangen van buitenlandse spelers en organisaties. Die waren echt verrast toen ze zagen dat de mobiele SmartPool tafels van Buffalo waren, dat ze op scholen staan, en ze wilden graag meer weten over het exacte concept om te kijken of dit project naar het buitenland te vertalen zou zijn. Het is hoe dan ook erg opgevallen! En sowieso: ieder initiatief dat poolen dichterbij de jongeren brengt of hun betrokkenheid vergroot, daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Want hoe breder de basis van spelers, des te groter de kans dat we ook in de toekomst medailles kunnen blijven halen.”

 

 

Nog iets dat we zijn vergeten te vragen, of dat je nog zou willen meegeven?

“Ik wil graag alle vrijwilligers die hebben geholpen met het Holland House enorm bedanken. En zeker ook de EPBF en NH Eindhoven Conference Centre Koningshof voor de optimale samenwerking.”

 

 

Tekst: KNBB
Foto's KNBB/KNBB Sectie Pool

EK Initiatieven Innovatie
Volg ons online