TeamNL ijzersterk op EK Pool Jeugd: driemaal goud!

Goud voor Mika van Berkel, Yannick Pongers en in het Teamtoernooi.

Een uitgebreide terugblik door Rienus Gennissen, met foto’s EPBF

10 augustus 2023

Op dinsdag 18 juli 2023 zijn onze jeugdtalenten in Pool met vertrouwen vertrokken naar Podčetrtek, Slovenië.

Het team bestond uit junioren Yannick Pongers en Mika van Berkel, meisje Jolien Schuurman en pupillen Sonny Haegmans en debutant Sky van den Berg.

De technische staf bestond uit Caroline van Steenbergen, Jan Rempe en Rienus Gennissen.

 


 

Straightpool

De junioren en pupillen waren op woensdag 19 juli 2023 aan de beurt in de discipline Straight Pool.
Sky van den Berg verloor zijn eerste twee wedstrijden, maar kon terugkijken op een goed debuut, met name tegen bronzen winnaar Alessio Bonansinga (9-ball) waren kansen om te winnen.

Sonny Haegmans wist zich te plaatsen bij de laatste 32, maar moest zijn meerdere erkennen in de Oekraïner Ivan Rudenko.

Bij de junioren kreeg de technische leiding een aantal hartverzakkingen.

Yannick kreeg vroeg een domper te verwerken door een uitstekend spelende Dennis Laszkowski, maar wist zich via de verliezerskant eenvoudig te plaatsen bij de laatste 16.

Mika wist zich via de winnaarskant te plaatsen maar kende een moeizame plaatsingswedstrijd.
Beide spelers kregen bij de laatste 16 te maken met goede tegenstanders, maar wisten het hoofd koel te houden en wonnen beiden met goed spel.

In de kwartfinale liet Yannick zien waarom hij titelfavoriet was en won met 100-6 van de Fin Hietamies.

In de halve finale kreeg het publiek een ware thriller te verwerken bij Mika tegen de sterk spelende Silvan Starkermann 100-99  waarbij de kansen over en weer gingen, maar Mika het hoofd het meest koel hield.

Met als resultaat… een all Dutch Final Yannick tegen Mika!

Yannick begon goed met een serie van 43, maar zag zijn serie gestopt door een onfortuinlijk positieverlies.

Mika counterde met een mooie serie van 70 en probeerde het spel dicht te houden, maar Yannick kreeg een mooie kans. Hij verloor echter zijn witte bal in het midden pocket, waarna Mika de wedstrijd en het goud naar zich toetrok.

Niettemin: de start mocht er zijn, met goud en zilver voor TeamNL!

 


10-ball

Net als vorig jaar was 10-ball een teleurstelling voor de equipe. Lichtpuntje was de bronzen medaille van Jolien Schuurman. Ondanks verlies in haar eerste wedstrijd 5-2 verloor tegen de sterke Poolse Izabella Jonska.

Jolien knokte zich terug met overtuigende overwinningen tot de halve finale. In de halve finale was haar tegenstander Linnea Hjalmarstrom ontketend en niet te houden, waardoor Jolien genoegen moest nemen met een bronzen medaille.

Sky kon zijn goede spel van straightpool niet doorzetten en verloor zijn twee wedstrijden. Sonny wist andermaal de laatste 32 te behalen maar kon niet verder komen.

De junioren Mika en Yannick wisten hun goede spel niet door te zetten in de kwartfinales.

Tussenstand voor TeamNL: goud, zilver en brons – voorwaar niet slecht.

 


 

8-ball

In deze disciplines wisten we verschillende successen te boeken.

Yannick was ontketend en speelde iedereen naar huis met hoogstaand spel waarbij de halve finale en finale van wereldniveau waren. Hierdoor wist Yannick zijn gouden medaille met succes te verdedigen.

Als je in de finale 7-2 wint van de regerende Europees Kampioen bij de heren, dan laat je duidelijk zien wie de beste van het EK jeugd is!

Er waren zelfs geluiden van andere landen die vonden dat Yannick eigenlijk niet op dit EK thuis hoorde omdat het verschil te groot was met andere spelers. Uiteraard moest onze coach daar smadelijk om lachen en gaf ze wat tips voor hun spelers. :)

Naast Yannick was het debutant Sky van den Berg die opzien baarde door de laatste 32 te halen met zeer volwassen spel en verassende uitslagen, maar daar zijn meerdere moest erkennen in Ivan Rudenko.

Na drie events, vier medailles – waaronder tweemaal goud!

 
 

9-ball

Vooraf had de equipe goede hoop op mooie medailles op het onderdeel 9-ball. Immers hadden wij de twee sterkste en in vorm stekende junioren Mika en Yannick.

Bij de laatste 16 lieten beiden zien dat zij topfavoriet waren en wisten in no-time de tegenstanders 8-0 te verpletteren met foutloos spel. Beide heren hebben slechts één bal gemist in deze wedstrijden!

Helaas was dit spel een dag later bij de kwartfinales volledig verdwenen en kregen zij de deksel op hun neus door te verliezen met 5-8 van de latere finalisten Laszkowski en Jastrzab. Een enorme teleurstelling!

Bij de pupillen wisten zowel Sky als Sonny zich te plaatsen bij de laatste 32. Sonny verloor daarin van de Pool Regieli met 5-7, maar had kansen om als winnaar eruit te komen. Sky kende een hele zware loting en verloor kansloos van de latere zilveren medaillewinnaar Zweed Walter Laikre.

Jolien kende een goed toernooi maar moest voor plaatsing haar hoop op goud laten varen door een verlies tegen de sterk spelende Noord Cyprioot Alara Ghaffari. Maar Jolien zou later in de Eurotour een ongekende prestatie neerzetten in deze discipline!

Op dit EK Jeugd was het 9-ball echter een teleurstelling, waar TeamNL geen eremetaal wist te behalen.

 


 

Teamtoernooi

In de openingswedstrijd was Noord-Cyprus de tegenstander. De coach vond dat het hele team de mogelijkheid moest hebben om zichzelf te bewijzen en stelde Sky, Sonny en Jolien op voor deze wedstrijd.

De coach heeft bij veel andere coaches uitleg moeten geven waarom hij de sterk spelende Yannick en Mika niet had opgesteld. De coach gaf aan dat hij alle vertrouwen heeft in zijn hele team en dacht met deze opstelling te kunnen winnen van Noord Cyprus.

Sonny ging als een komeet en wist zijn wedstrijd 10-ball 7-1 te winnen. Jolien had een zware wedstrijd tegen Alara en wist net niet de wedstrijd naar haar toe te trekken: zij verloor 5-7. Sky was goed bezig en nam een snelle voorsprong, maar een mindere fase bracht de stand in het nadeel van Sky 5-7. Maar Sky herpakte zich goed en bracht de stand op 7-7.

In zo’n laatste wedstrijd kan alles gebeuren. Op de tribune werd met veel belangstelling gekeken door de Polen omdat zij zojuist zeer verassend hadden verloren van Oekraïne. Niemand wilde tegen Nederland spelen met Mika en Yannick in de gelederen. Helaas wist Sky de wedstrijd niet naar zich toe te trekken en verloor 8-7 waardoor Nederland was veroordeeld om tegen medefavoriet Polen in de eerste ronde van de verliezerskant te spelen.

Met Yannick en Mika lieten de Nederlanders Polen kansloos en zo waren de Polen vroeg uitgeschakeld.

Door het verlies van de Nederlanders moesten ze een lange weg afleggen tot de medailles, waarin het sterke Duitsland de mogelijke tegenstander zou zijn. De coach was enkel bezig met de gouden medaille waardoor hij een snood plannetje had gesmeed.

Omdat de tegenstanders op weg naar de halve finale aanmerkelijk lager in mochten worden geschat dan de Nederlanders, hield de coach de opstelling opzichtelijk hetzelfde. Na winstpartijen tegen Slovenië, Italië en Oekraïne was zoals verwacht het sterke Duitsland in de halve finale de tegenstander.

Duitsland speelde regelmatig in een wisselende samenstelling waarin duidelijk werd dat Duitsland tactische opstellingen aan het maken was. Hierdoor wist onze coach dat Duitsland hun nummer 1 op Mika wilde zetten, hun nummer 2 op Yannick en hun nummer 3 op Sonny.

Omdat Sonny niet in topvorm verkeerde, maar wel altijd tegen goede tegenstanders zich kan opladen werd de opstelling van het Nederlands team omgegooid in de verwachting dat Sonny tegen de nummer 1 van Duitsland zou spelen. De voorspellingen van de coach kwamen exact uit waarna de Duitse coach hem feliciteerde met deze tactische omzetting.

Daarmee was de overwinning nog niet binnen, want Yannick kende een moeizame dag met fouten die wij niet van hem gewend waren en een break die niet liep.

Sonny verloor na een 1-0 voorsprong zijn wedstrijd en Mika won eenvoudig zijn 8-ball wedstrijd met 7-1. Yannick had een goed spelende en lastige tegenstander Eric Mattern. Na een achterstand van 5-3 wist Yannick zijn juiste versnelling te vinden en 8-6 te winnen.

De missie was daarmee nog niet klaar, want goud was het doel. In de finale was Estland de tegenstander. Met Karl Gnadeberg heeft Estland een gevaarlijke speler, die op zeker 9-ball zou spelen. Opnieuw gooide de coach de opstelling om omdat Yannick zijn break met 9 ball te slecht verliep.

In de finale was het Sonny die verloor van Gnadeberg, maar Yannick wist deze achterstand heel snel te herstellen.

De allesbeslissende wedstrijd was Mika die 8-ball speelde tegen Sander Kont die tot dusver een teleurstellend EK speelde, maar in de teamwedstrijd zijn beste spel toonde.

Mika had zijn handen vol aan zijn tegenstander, maar wist met ongekende mooie ballen de winst binnen te halen.

Een grote teamprestatie waardoor iedereen binnen de equipe een medaille mee mocht nemen naar huis!

 


 

Een fraaie oogst voor TeamNL

Met de gouden medaille op het teamonderdeel kwam het totaal op 3 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille. Na Duitsland het meest gevierde land van het EK!

Na vorig jaar opnieuw een zeer goede prestatie van de jeugd.

 

 

Tekst: Rienus Gennissen
Bewerking: KNBB
Foto’s: ©EPBF
Medaillewinnaars: ©EPBF, in TeamNL frame
Foto's Sky & Nick van den Berg: via Nick van den Berg
Poster/banner: EPBF


 

EK EPBF Jeugd
Volg ons online