Nederlandse EK-selectie dames & heren bekend!

De Nederlandse selectie dames & heren voor het EK Pool 2018 (19-31 juli in de Koningshof te Veldhoven) is bekend!

Een uitgebreid overzicht

16 april 2018

Het EK Pool wordt dit jaar van 19-31 juli gehouden in de Koningshof te Veldhoven. Het toernooi is voor alle verschillende categorieën samen ter ere van het 40-jarig bestaan van de EPBF, en belooft een geweldige happening te worden.

Er wordt gespeeld in de disciplines 9-ball, 10-ball, 8-ball, 14.1 en Teams. Met de volgende categorieen: Men, Women, U17, U19, U23, Girls, Seniors, Ladies & Wheelchair, allemaal op de liefst 60(!) tafels die staan opgesteld in de Koningshof.

Aansluitend aan het EK Pool vindt op dezelfde locatie in Veldhoven ook nog de Eurotour Netherlands Men & Women plaats. 

 

 

De herenselectie van 7 spelers voor het EK Pool herbergt twee titelverdedigers: Niels Feijen in het 14.1 straightpool, en Marc Bijsterbosch in het 10-ball. Ook oud-kampioenen Nick van den Berg (6x) en Alex Lely (2x) zullen een gooi doen naar Oranje Glorie. Lely beleefde bij het laatste EK in Nederland (2005), gehouden op dezelfde locatie in Veldhoven, zijn grote doorbraak door zowel het 8-ball als 9-ball te winnen.

 

 

De overige heren hebben hun deelname voornamelijk te danken aan een uitstekend NK Pool 2017:

 

Ivar Saris (NK 8-ball 2017):
Voor de voormalig Europees kampioen bij de pupillen (8-ball 2008), die woont en traint op het CTO in Eindhoven, vormt het EK een belangrijk meetmoment. Hij zal de kwartfinale plaats die hij vorig jaar in Portugal (10-ball) bij zijn rentree in het circuit behaalde willen overtreffen.

 

 

Tim De Ruyter (NK 9-ball 2017):
Ook De Ruyter is een product van de KNBB-opleiding en maakt onderdeel uit van de talentenselectie die traint op het CTO. Hij zal op het EK zijn debuut maken bij de Heren, nadat hij eerder zijn bronzen medailles bij de Junioren (10-ball 2014) en U23 (9-ball 2017) heeft behaald.

 

 

Tim Jonkman (finalist NK 9-ball 2017):
Jonkman, voormalig tophockeyer, heeft sinds enkele jaren de poolkeu weer opgepakt en heeft een zeer steile groeicurve laten zien. Een uitstekend NK Pool 2017 zorgt ervoor dat hij zijn debuut zal maken op het Europese niveau.

 

Marco Teutscher en Ivo Aarts laten verstek gaan aan het EK, terwijl Jan van Lierop heeft besloten om met de Jeugd/Junioren mee te doen.

 

 

De damesselectie voor het EK zal dit jaar bestaan uit 6 speelsters. De dames hebben hun deelname voornamelijk te danken aan een goed klassement bij het NK Pool Dames 2017.

Tamara Peeters-Rademakers en Micha Beuriot zijn automatisch geplaatst omdat zij nummer 1 respectievelijk nummer 2 geworden zijn van dat klassement. Ook Relinde Knijn (nummer 3), Elise Qiu (nummer 4), Melissa Kuys-Rademakers (nummer 5) en Chantal Schaftlein (nummer 9) zullen hun opwachting maken op het EK.

 

 

De senioren selectie voor het EK wordt de komende weken verder samengesteld. Dit is afhankelijk van het definitieve aantal beschikbare EK-spots en bevestiging van de spelers. Via het NK Pool Senioren vorig weekend hebben zich in ieder geval al Jimmy Worung, Jim Telfer, Frans van Eekelen en Rienus Gennissen geplaatst.

De definitieve jeugdselectie voor het EK wordt bepaald nadat het NK Pool Jeugd gespeeld is in mei. In ieder geval heeft Jan van Lierop zich geplaatst hiervoor. 

En last but not least is er sprake van een zeer bijzondere afvaardiging: Dave Kengen zal Nederland vertegenwoordigen bij het EK Wheelchair 2018!

 

 

Side events

Bijzonder aan het EK Pool 2018 is dat er volop side-events zijn. Dit EK zal worden ingezet om promotie voor onze sport te realiseren en om meer jeugd kennis te laten maken met pool- en snookersport. Daarbij worden ook de pool- en snookerzalen betrokken.

Zo is het onder andere de bedoeling dat voor en na het EK op diverse scholen in Nederland mobiele inklapbare tafels neergezet gaan worden zodat brugklassers kennismaken met onze mooie sport middels de inzet van wiskunde.

Bijdragen als vrijwilliger aan deze side events, door een paar uurtjes per week te helpen de sport op de scholen te promoten en door zich rondom het EK in te zetten voor de promotie van pool, snooker en biljart? Dat kan!

 

Relevante links

Groots opgezet Jubileum-EK Poolbiljart 2018 in Veldhoven (vooruitblik KNBB)
Niels Feijen wint straightpool bij EK 2017 (verslag KNBB)
Marc Bijsterbosch wint 10-ball bij EK Pool 2017 (verslag KNBB)
EPBF wedstrijdkalender
EPBF EK Pool Veldhoven pagina
EPBF Eurotour Veldhoven pagina
KNBB Sectie Pool EK Pool Veldhoven pagina
KNBB Sectie Pool Eurotour Veldhoven pagina

 

 

Tekst: KNBB Sectie Pool
Foto's ©Stefan Osnabrug

 

EK EPBF Poolbiljart
Volg ons online