Marc Bijsterbosch wint NK 9-Ball

Bijsterbosch verzekert zich tevens van kwalificatie voor EK.

Afsluiting van succesvol vierluik NK Pool

20 december 2016

Dit weekend was in Thurston, Rotterdam, nog enigszins op de golven van de euforie over de voor Europa zo succesvolle Mosconi Cup, het NK Pool 9-Ball.

De variant 9-Ball staat volop in de belangstelling vanwege het spectaculaire format: je kunt acht ballen potten, maar als je de negende mist en je tegenstander raakt, dan heb je toch verloren. Daarom wordt 9-Ball door veel poolspelers omschreven als ‘een bruut spel’. Het is ook de poolvariant waarin de Mosconi Cup wordt gespeeld.

In dit ‘brute spel’ was het bij de heren Marc Bijsterbosch die de titel veroverde, terwijl bij de dames wederom Tamara Peeters-Rademakers aan het langste eind trok.

Het NK 9-Ball stond, naast het winnen van een Nederlands Kampioenschap, vooral in het teken van de EK-kwalificatie. De top vier na alle disciplines zou zich plaatsen voor het EK 2017 in Portugal. Vooraf wisten Ivar Saris, Niels Feijen en Marco Teutscher dat ze goede papieren hadden voor kwalificatie. Het meest in gevaar was de pas 16-jarige Jan van Lierop, en die verloor zijn vierde plaats in de EK-kwalificatiestand door een nederlaag in de eerste ronde tegen Jur Kous. Marc Bijsterbosch wist zich door zijn titel op het laatste moment voor het EK te kwalificeren.

Het NK Pool werd in vier verschillende weekends afgewerkt, telkens in Thurston, Rotterdam. Het NK 8-Ball werd gewonnen door Ivar Saris, het NK 10-Ball door Niels Feijen, en het NK 14.1 Straightpool door Nick van den Berg. De dames events bij het 8-Ball en 10-Ball waren beide een prooi voor Melissa Rademakers, het NK 14.1 Straightpool voor Tamara Peeters-Rademakers.

Met het NK 9-Ball werd het vierluik van Nederlandse kampioenschappen pool in het nieuwe format afgesloten.

De belangstelling voor 9-Ball bereikte de afgelopen week een piek door de geweldige prestaties van Team Europe in de prestigieuze Mosconi Cup. Een jarenlange achterstand ten opzichte van Team USA werd goedgemaakt door een imponerende overwinning, de zevende op rij van de Europeanen. Team Europe, met in het team van vijf spelers ook de Nederlander Niels Feijen, won met liefst 11-3. Ook in Nederland was er volop aandacht voor de Mosconi Cup: Een Vandaag op NPO 1 en Radio 1 hadden een voorbeschouwing met Nick van den Berg, en er was een uur durende uitzending van de Mosconi Cup prime time op RTL 7.

 

Uitslag NK Pool 9-Ball:

1.       Marc Bijsterbosch

2.       Richard Eijmberts

3.       Gilliano Smit & Anthony Cheung

 

Uitslag NK Pool Dames 9-Ball:

1.       Tamara Peeters-Rademakers

2.       Mirjam Alfons

3.       Anna Huang & Melissa Rademakers

 

Ranking spots voor EK (heren):

1.       Marc Bijsterbosch

2.       Ivar Saris

3.       Niels Feijen

4.       Marco Teutscher

 

Ranking spots voor EK (dames):

1.       Melissa Rademakers

2.       Tamara Peeters-Rademakers

 

Alle NK’s werden uitgezonden op www.biljart.tv, het online streaming kanaal van de KNBB, i.s.m. Orange Forks Productions.

 

Belangrijke links/informatie

Alle informatie over NK Pool

Uitslagen NK 9-Ball op Cuescore

Uitslagen NK 9-Ball Dames op Cuescore

Alle informatie over de Mosconi Cup 2016

Terugkijken Mosconi Cup 2016 (RTL7)

Terugkijken Een Vandaag (NPO1; item met Nick van den Berg v/a 21:42)

Volg ons online