Marc Bijsterbosch naar wereldtop

Bijna-winst voor Marc in zijn eerste major Matchroom finale, coaching door Alex Lely om laatste stap richting de top te maken. Plus, alles over TeamNL & het topsportprogramma van Sectie Pool

Een verslag door Maarten Combrink

29 juni 2023

 

Volop ontwikkelingen met Marc Bijsterbosch: A-status, brons, zilver, en 1:1 coaching

Marc Bijsterbosch is al jaren “the next big thing”. Na zijn doorbraak met goud en zilver op het EK 2017, bleef de laatste stap richting de wereldtop daarna uit. Na het afgelopen World Pool Championship waar hij achtereenvolgens verloor van subtoppers uit Vietnam en Singapore, zijn we vanuit het topsportprogramma met Marc om tafel te gaan.

De ambitie is om wereldkampioen te worden. De tijd om te presteren is nu.

 

 

Gelukkig troffen we een gretige en ambitieuze sporter tegenover ons die uiterst serieus zijn voorbereiding op het EK in Tampere vormgaf. Dat was voor hem de eerste horde: een A-status verdienen voor financiële zekerheid en dan doorstomen richting het WK 2024.

Tevens uitte Marc de wens om na de World Cup of Pool intensief 1:1 samen te werken richting het WK met de coach die hem gedurende zijn carrière het beste wist te raken, voormalig bondscoach en voormalig Mosconi Cup captain Alex Lely. We zijn dan ook als KNBB erg blij te kunnen melden dat we Alex Lely voor dit traject aan ons hebben kunnen binden.

 

 

Voor Marc ziet de wereld er sindsdien rooskleurig uit. Hij liet een ongekend niveau zien op de Eurotour in Tampere bekroond met een finaleplaats. Het EK dat daarop volgde was moeizaam en stressvol, maar toen het echt moest, stond hij daar namens TeamNL, en behaalde die noodzakelijke medaille op het laatste onderdeel 9-Ball. Hiermee verzekerde hij zich van een A-status en was het eerste gedeelte van de missie geslaagd. 

 


 

Vervolgens stond de trip naar Spanje voor het Spanish Open en de World Cup of Pool voor de deur. Marc kwam zonder noemenswaardige problemen tot de laatste 64. Van daaruit liep het eigenlijk heel onkarakteristiek. Zijn grootste wapen, de break, liep eigenlijk helemaal niet zo lekker en Marc moest zich door de wedstrijden heen worstelen. Uiteindelijk resulteerde het in een fantastische finale qua niveau en zeker ook qua ambiance, waarin hij net niet wist te winnen, maar waar hij wel liet zien het spel van een absolute kampioen te hebben.

 

 

Overige ontwikkelingen vanuit het topsportprogramma

Vanuit het topsportprogramma spreken we elke vier jaar met NOC-NSF af welke ambitie we hebben en hoe we die gaan waarmaken. Door corona is een trip naar Azië lang uitgesteld, maar afgelopen januari zijn dan eindelijk Niels Feijen, Marc Bijsterbosch, Marco Teutscher en Yannick Pongers naar Taiwan afgereisd om zich voor te bereiden op het WK in Polen.

Voor Niels gaf dat vrijwel meteen resultaat met een kwartfinale op het WK en een halve finale bij de World Pool Masters. Op het EK Heren hebben we medailles gezien voor Yannick en Marc.

 

 

De afgelopen jaren hebben ook in het teken gestaan om een goed talentenprogramma neer te zetten op het TeamNL centrum Zuid in Eindhoven. Vorig jaar zagen we natuurlijk een enorm succesvol EK Jeugd met titels voor Yannick, Mika en Jolien. Dit jaar de bevestiging van Yannick op het EK Heren, de medaille van Quinten op het EK U23 en de finaleplaats van Mika bij het Jayson Shaw junior event van Matchroom.

Kortom de trein rijdt en pakt stoom op.

 

 

Tekst: Maarten Combrink
Bewerking: KNBB
Foto’s Marc Stefan Osnabrug in frame TeamNL; Matchroom Pool
Foto Quinten: Stefan Osnabrug in frame TeamNL
Foto Marc & Niels: Matchroom Pool
Foto Yannick, Mika & Jolien: EPBF

Poolbiljart TeamNL
Volg ons online