Hoe om te gaan met partijen/wedstrijden die tot laat kunnen doorgaan?

N.a.v. nieuwe horecaregels: KNBB Sectie Pool over omgaan met een wedstrijd die om 24:00 – 01:00 uur nog niet is afgelopen.

Mogelijk relevante info/tips voor biljarters, teamleiders, clubs en lokaliteiten - ook van andere disciplines!

28 september 2020

KNBB Sectie Pool heeft onlangs een eerste publicatie verspreid met daarin beschreven hoe zij omgaan met een wedstrijd die om 24:00 – 01:00 uur nog niet is afgelopen.

Mogelijk dat dit relevante info is voor biljarters, teamleiders, clubs en lokaliteiten - ook van andere disciplines!

Let wel: al deze informatie is een momentopname. Eventuele nieuwe maatregelen zoals bijvoorbeeld op de persconferentie van dinsdag 29 september, zouden weer aanleiding kunnen zijn voor aanpassing. (UPDATE: Persconferentie vervroegd naar maandag 28 september 19:00)

 

 

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er in bepaalde delen van Nederland het aantal Corona besmettingen hoog is en aangepaste regels gelden vanaf 20 september. Deze gebieden zijn te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/veiligheidsregios.

Voor deze gebieden gelden nieuwe regels voor de horeca: vanaf 00:00 uur mag niemand meer naar binnen en stopt de muziek, om 01:00 uur moeten alle klanten weg zijn.

Wat betekent dit voor de competitiewedstrijden? De meeste wedstrijden zijn normaal gesproken voor 23:30 uur klaar, maar het komt soms voor dat een wedstrijd uitloopt en na 00:00 uur (heel soms zelfs na 01:00 uur) klaar is.
 

We willen jullie graag de onderstaande adviezen meegeven om uitloop van de wedstrijden te voorkomen:

  • Begin op tijd! De uiterlijke starttijd van een wedstrijd is 20:00 uur, maar je mag natuurlijk ook eerder beginnen, bijvoorbeeld om 19:30 uur (in overeenstemming met de tegenpartij en de zaalhouder).
  • Speel indien mogelijk op meer dan 2 tafels. Stem dit af met de zaalhouder. We realiseren ons dat er zalen zijn die niet meer dan 2 competitietafels hebben. Dit is uiteraard geen probleem. Hanteer dan de andere adviezen om de doorlooptijd te beperken.
  • Kom met genoeg spelers opdagen om onnodige wachttijden te voorkomen. Het ideale aantal is over het algemeen 4 spelers per team. Denk eraan om niet met te veel spelers op te komen dagen, om het aantal mensen in de zaal te beperken.
  • Houd je aan de richtlijnen op het wedstrijdformulier ten aanzien van de volgorde van partijen (indien aanwezig op het formulier).
  • Begin de laatste partijen vòòr 23:00 uur. Als een partij na 23:00 uur begint is de kans groot dat deze partij te laat klaar zal zijn.

Als je bovenstaande adviezen volgt, is het zeer onwaarschijnlijk dat de wedstrijd uitloopt.

 

Wat te doen als de wedstrijd toch uitloopt?

  • Stop de partij(en) uiterlijk om 00:30 uur en meld dit zo snel mogelijk bij de competitieleider.
  • Plan z.s.m. in overleg met je tegenstander een inhaaldatum en -tijdstip om de partij(en) af te ronden. De wedstrijd dient binnen 2 weken afgerond/ingehaald te worden. Licht je competitieleider zo snel als mogelijk in van de inhaaldatum. De in te halen partijen worden in hun geheel opnieuw gespeeld, beginnende met een score van 0-0. We kiezen voor 0-0 omdat:

1) Geen misverstanden kan bestaan over tussenstanden

2) Geen noodzaak is om een frame af te ronden die eventueel nog heel lang kan duren

3) Een volwaardige inhaalwedstrijd plaats kan vinden en geen race naar de 1 (bijvoorbeeld)

4) Geen moeilijkheden met de tafel layout zijn als het 14.1 zou zijn.

5) Geen noodzaak om op een te laat moment alsnog met een wedstrijd te beginnen

 

Tekst: KNBB Sectie Pool
Intro: KNBB
Sfeerfoto: Stefan Osnabrug

Coronavirus KNBB Poolbiljart
Volg ons online