EK Jeugd Bulgarije historisch succes! Een dag-voor-dag verslag

Dagelijks verslag van het EK Poolbiljart Jeugd 2022, het meest succesvolle EK Jeugd uit de geschiedenis.

Door Rienus Gennissen, met foto's EPBF

03 augustus 2022

Op deze pagina wordt verslag gedaan over de EPBF / Dynamic Billard European Championships Youth 2022, die van 27 juli tot 3 augustus in het Bulgaarse Petrich plaatsvindt.
Meer info en links naar uitslagen: https://www.epbf.com/tournaments/european-championships/

 

Tekst: Rienus Gennissen (tenzij anders aangegeven)
Bewerking: KNBB
Foto's: EPBF
Foto's zonder logo: Rienus Gennissen

 


 

3 augustus 2022

Totale oogst van Jong Oranje in Petrich Bulgarije: 5x goud, 1x zilver, 1x brons

Opnieuw liet Jong Oranje/TeamNL zich van haar beste kant zien op de slotdag. Yannick Pongers en Jolien Schuurman haalden wederom goud, ditmaal in het koningsnummer 9-ball, en als afsluiting van dit historische EK Jeugd was er een bronzen plak voor het meisjesteam.

Helaas was Sonny Haegmans minder in vorm dan gisteren en verloor zijn kwartfinale. Jolien wist een ware thriller te winnen en Yannick haalde een eenvoudige overwinning. In de halve finale trok Jolien de partij naar zich toe en gaf de voorsprong niet meer uit handen. De tegenstander van Yannick ging als een raket van start maar Yannick hield zijn hoofd koel en wist in een hill-hill wedstrijd de partij naar zich toe te trekken. 

Jolien Schuurman was in de finale van het 9-ball de underdog maar daar was niets van te merken tijdens de wedstrijd. Brutaal nam ze een ruime voorsprong. De tegenstander stribbelde nog wat tegen, maar na een misser van de 9-ball was het Jolien die de titel veilig stelde. 

Yannick ging in de finale als een komeet, maar na wat ongelukkige momenten stond het ook weer snel 4-4. Na de time-out was het Yannick die weer zijn dominantie toonde en de titel naar zich toe trok. 

Na zulke finales moesten de meisjes nog een halve finale spelen. De adrenaline was nog in het bloed en de tegenstanders waren uit op revanche. Helaas konden we het tij niet meer keren en namen wij bezit van de 3e plaats. 

We mogen stellen dat we een zeer succesvol EK hebben gehad, waar wij de grote winnaars zijn van het medailleklassement

We zijn enorm trots op de groep. Ze hebben laten zien waar we toe in staat zijn. 

Na de medailles hebben we wederom een traditionele duik mogen nemen, bij afwezigheid van een rivier ditmaal maar gewoon in het zwembad van het hotel.

 

 

------

 

 

2 augustus 2022

The day after.....

Na de historische dag speelden we vandaag de 9 ball tot de laatste 8 met wisselende successen.
En het meisjesteam mocht ook weer aantreden.

In de 9-ball waren we allemaal nog vertegenwoordigd en konden helaas Mika van Berkel, Tara Verharen en Megan Rademakers hun normale niveau niet aantikken met als gevolg dat het individuele EK voor hen klaar was.
Yannick, Jolien en Sonny wisten wel de kwartfinales te halen waarbij Sonny mag opgaan voor zijn eerste EK medaille individueel.
De wedstrijd tegen Felix Vogel was er één van mooi niveau wat hem voor het eerst in de kwartfinale heeft gebracht.

Na het 9-ball zijn wij gezellig met de groep gaan uiteten in het gezellige poolcentrum van Petrich. Het eten was heerlijk, maar snel daarna begon de voorbereiding op het treffen tegen de Zwitserse meisjes. 
Tara kon zich revancheren en won overtuigend met 6-3 en in een spannend 8-Ball wedstrijd moest Jolien de winst laten aan de Zwitserse, waardoor een shoot-out noodzakelijk werd om de halve finale te behalen.
Tijdens het trainingskamp hebben wij getraind op de situatie van de shoot-outs en de strategie die we daarbij zouden voeren. 
Met een 3-0 score en slechts 1 gemiste bal van Nederland, sprak de scheidsrechter de woorden "team Netherlands winner".
Hierdoor zijn we zeker van een medaille al gaan we voor het kleur goud.

Morgen de laatste dag van het EK - en we gaan voor vier gouden medailles!

 

 

------------

 

1 augustus 2022

Jong oranje schrijft geschiedenis met 3x goud op 1 dag

De dag begon met 9-vall waar we goed begonnen. Maar vandaag draaide vooral om 8-Ball waar de kwartfinales halve finales en finales werden gespeeld. 

Jolien Schuurman, Yannick Pongers en Mika van Berkel hadden zich hiervoor gekwalificeerd.

Jolien had in de kwartfinale nog pittig moeite met haar Duitse tegenstander, maar liet in de halve finale en vooral in de finale een zeer hoog niveau zien. Mika was in de kwarr en vooral in de halve ongekend sterk en wist alle fouten af te straffen. In de finale was het nog heel spannend, maar na een foutje van een tegenstander wist hij het hoofd koel te houden. Yannick kende een ongekend spannende wedstrijd in de halve finale maar liet in de finale geen spaan heel van zijn tegenstander. 

Drie keer goud op één dag is een unicum voor het Nederlandse pool, nog niet eerder vertoond. Een groot compliment voor de spelers van Jong Oranje!

 

 

En hoewel zeker de sporters de ballen potten en het leeuwendeel van het werk verzetten om tot deze prestaties te komen, mag toch ook een compliment aan het begeleidingsteam van TeamNL bestaande uit Rienus Gennissen, Jan Rempe, Hugo Duivenvoorden en Olesia Bila niet ontbreken bij deze ongekende zegetocht. Geniet ervan en we houden ons aanbevolen voor de traditionele zwembad-filmpjes!

 

 

Tekst & foto: Maarten Combrink

 

--------

 

31 juli 2022

10-ball zonder oranje op het podium, herstel in 8-ball zichtbaar

Na een slechte dag voor TeamNL hebben we vandaag een mooie tussenstap gemaakt naar meer!

Yannick Pongers, Jolien Schuurman en Mika van Berkel hebben de kwartfinale in het 8-ball behaald. Sonny Haegmans behaalde wel de knock-out fase maar kwam in het beslissende rack net te kort. Tara Verharen en Megan Rademakers wisten de knock-out net niet te halen ondanks goed spel.

Morgen start de 9-ball competitie en in de middag gaan we er voor zitten om de drie kwartfinalisten aan te moedigen.

 

Ondertussen schiet de EPBF er weer lustig op los met leuke kiekjes van onze sporters en coaches!
 

 

--------

 

30 juli 2022

Offday met twee lichtpuntjes

Helaas waren de poolgoden vandaag niet voor TeamNL.

Megan, Tara, Sonny en Mika verloren hun individuele wedstrijden en de teamwedstrijd werd ook verloren van Polen. Jolien en Yannick wisten hun wedstrijden te winnen om morgen beiden kwartfinales te spelen. 

Hopelijk morgen nog beter nieuws en staan we met twee gouden medailles op het podium.

Al met al een dag om later van te zeggen: "Gelukkig hebben we de foto's nog."

 

 

-----------

 

29 juli 2022
Zilver op de eerste finaledag

Yannick Pongers wist zilver te behalen op de eerste medailledag. Helaas niet de kleur waar we op gehoopt hebben, maar desondanks een goede prestatie van Yannick.

De dag kende wisselvallige resultaten. Mika van Berkel verloor helaas zijn eerste kwartfinale op het EK. Maar deze ervaring is een opstap naar meer. Sonny Haegmans herstelde zich van zijn eerste ronde verlies door zijn tweede wedstrijd te winnen.

 

Megan Rademakers en Tara Verharen kenden een wedstrijd met wisselende winstkansen waarbij Tara aan de goede kant van de score kwam. Jolien Schuurman won met goed doordacht spel haar eerste ronde.

Morgen wacht weer een druk dagje voor iedereen en spelen de dames hun eerste teamwedstrijd.

 

---

28 juli 2022
Traditiegetrouw staat 14.1 op het programma van de eerste dag op het EK Jeugd

De dames hebben nog een vrije dag en de heren konden direct flink aan de bak. Sonny was na een zware loting uitgeschakeld en heeft de focus op 10 Ball gelegd. Yannick had de hoogste break van de dag 91 bij alle jeugdspelers en laat zien dat hij voor goud mag gaan. Mika begon sterk maar kende een moeizame 2e wedstrijd maar liet bij de laatste 16 zien dat ook hij bij de pupillen een kandidaat is voor goud. Met heel goed en volwassen spel liet hij geen spaan heel van zijn Finse tegenstander.

 

 

Morgen beginnen de dames aan hun 10-ball toernooi en mogen Yannick en Mika hun kwartfinale spelen.

Een dag met veel ontspanning maar ook vermoeiende activiteiten!

 

---

 

27 juli 2022

We zijn er klaar voor!

Na het ontbijt zijn we met de selectie boodschappen doen bij de Lidl. Vervolgens hebben ze ter ontspanning wat spelletjes gespeeld, terwijl Hugo en Rienus de de spelers bij de toernooiorganisatie hebben aangemeld.

 

 

In de middag hebben we eerst een uur in kunnen trainen waar iedereen feeling met de tafels konden krijgen. Verder in de middag zijn een aantal uit gaan rusten in het hotel terwijl een paar het zwembad hebben opgezocht voor een lekkere frisse duik.

 

 

Na het avondeten stond de openingsceremonie van het EK op de agenda. Megan als vlaggendrager en met een aantal Bulgaarse cultuur lessen werd het toernooi geopend. Morgenochtend mogen Yannick en Sonny het toernooi aftrappen voor de Nederlandse equipe.

De EPBF / Dynamic Billard European Championships Youth 2022 vinden plaats van 27 juli tot 3 augustus in het Bulgaarse Petrich.

Meer info en links naar uitslagen: https://www.epbf.com/tournaments/european-championships/

 

Tekst: Rienus Gennissen (tenzij anders aangegeven)
Bewerking: KNBB
Foto's: EPBF
Foto's zonder logo: Rienus Gennissen

EPBF Jeugd/Junioren
Volg ons online