Drijvende kracht achter het poolen in Nederland

Arno Hartman over de organisatie van de Nederlandse Kampioenschappen Pool (NK’s)

22 januari 2024

We hebben elk kalenderjaar meerdere NK’s - Jeugd, Senioren, Dames, Scotch Double/Bankpool/One Pocket, Teams en het NK Pool voor alle KNBB-leden. Altijd weer een enorme organisatie met honderden deelnemers, en met de ambitie van de breedtesport om het elk jaar weer een beetje beter neer te zetten, een uitdaging voor alle betrokkenen.

Het Jumbo NK Pool hebben we net weer de achter de rug, en met de prachtige finales in het Beneluxtheater in Berlicum is dit het NK hoogtepunt van het jaar. We zijn erg tevreden over de 3e editie en we gaan ervoor om dit de komende jaren te continueren.

De breedtesport organisatie van de KNBB sectie Pool is verdeeld over een aantal coördinatoren. En de coördinator die de organisatie van alle NK’s voor zijn rekening neemt is één van de drijvende krachten achter het poolen in Nederland.

Hij is bekend van zijn vele livestreams vanuit zijn bedrijf OrangeForks Productions. Velen zullen met een grote glimlach terugdenken aan één van de hoogtepunten van poolen in Nederland, toen hij live voor de camera’s van Ziggo Sport en in een kolkende ambiance in Veldhoven het EK 9-ball Senioren won. Maar misschien minder bekend is dat hij al geruime tijd vanuit zijn functie als programmamanager breedtesport de aanjager is van veel evenementen binnen de KNBB Sectie Pool, waaronder het onlangs zo succesvol afgesloten Jumbo NK Pool.

  

Jimmy Worung, dus! Altijd onderweg, altijd bezig om het poolen mooi in beeld te krijgen, altijd bezig om onze evenementen tot een succes te maken – en dus niet alleen de grote events voor de topspelers, maar juist voor alle NK’s en ook voor de landelijke/regionale competities en regionale rankings die de laatste tijd zo succesvol zijn.

We spreken met die andere drijvende kracht achter de breedtesport binnen KNBB Sectie Pool, Arno Hartman, over het afgelopen Jumbo NK Pool, en over de inspanningen van Jimmy.

 

 

Arno, we hebben allemaal het Jumbo NK Pool gezien, de uitzending op RTL7, de volle tribunes op de finaledag, de prijzenpot van maar liefst €25.000. Het lijkt allemaal niet op te kunnen! Maar achter deze successen steekt hard werk. Kun jij uitleggen wat precies?

De finales in het Beneluxtheater in Berlicum zijn eigenlijk de laatste loodjes van allerlei NK kwalificaties in het hele land. Het meeste werk wordt daar gedaan want we hebben niet alleen de kwalificaties voor 8-ball en 9-ball, maar ook de disciplines 14.1 en 10-ball worden in dezelfde maanden gespeeld. Bij de meeste NK’s hebben we te maken met vier te spelen disciplines, en daarom is het altijd meer dan één toernooi.

 

 

Je noemt zelf al de kwalificaties voor het NK Pool. Die waren ondanks de extra kwalificatieplekken stijf uitverkocht, en zagen er geweldig uit – zie dit en dit bericht. Om dit op te zetten, daar zit ongekend veel werk in, en dan komen we weer uit bij Jimmy. Kun jij uitleggen wat hij hiervoor allemaal doet en regelt?

Jimmy coördineert alles tot in de fijnste details. Hij is een perfectionist pur sang en laat niets aan het toeval over. De grootste uitdaging is altijd het vinden van de benodigde tijd en het bereid vinden van alle vrijwilligers voor de toernooileiding, wedstrijdleiding, arbitrage en fotografie. Ook is er veel afstemming nodig met de zaalhouders om alle voorzieningen op-en-top in orde te krijgen. Jimmy heeft een enorm netwerk binnen de poolwereld en is daarom de perfecte man voor dit werk.

De afgelopen jaren is het gelukt om steeds meer vrijwilligers te bereiken vanwege de successen van de toernooien. Daar zijn we erg blij mee, maar de vrijwilligersgroep mag nog altijd groeien om de organisatie van alle toernooien nog soepeler te laten verlopen. Hiermee maken we het voor Jimmy net wat makkelijker om alles georganiseerd te krijgen. (Interesse? Stuur een mailtje naar Arno Hartman: a.hartman@knbb.nl)

 

 

We hebben het nu over het allerhoogste niveau danwel de kwalificaties hiervoor. Maar Jimmy doet nog veel meer dan alleen de NK’s. Wat is dit precies?

Uiteraard maken we graag gebruik van Jimmy zijn jarenlange expertise op het gebied van livestreaming. Met OrangeForks Productions, ontstaan vanuit MoneyBattle, worden alle evenementen naar de poolers en fans thuis gebracht. Het streamen van de NK’s doen we inmiddels al wat jaartjes, en sinds dit seizoen is de livestream van de Eredivisie nieuw opgezet dankzij de nieuwe sponsor Vegro. Ook is Jimmy onze contactpersoon naar Cuescore. Issues en nieuwe ontwikkelingen worden via Jimmy naar Cuescore doorgezet. En we gebruiken Cuescore voor alle evenementen, dus Jimmy heeft daarom eigenlijk met alles te maken, NK’s, teamcompetitie, ranking, rating, etc. Onze spin in het pool-web dus!

 

 

KNBB Sectie Pool heeft laten zien met haar actieve rol een bijdrage te kunnen spelen aan de groei van poolen in Nederland op alle niveaus, en aan de veel betere exposure in de media. Toch hangt het nog steeds van de inzet van een paar individuen af zoals Jimmy, en zouden jullie graag nog versterking willen binnen het bestuur, en dan vooral in de uitvoering en in communicatie. Waaraan denken jullie precies?

Vrijwilligers om te ondersteunen bij de organisatie van alle toernooien zijn ontzettend welkom. (Zoals eerder gezegd: Bij interesse, stuur een mailtje naar Arno Hartman: a.hartman@knbb.nl) En als je hier geen ervaring in hebt dan staan we klaar om de nodige begeleiding te leveren. Daarnaast willen we de exposure van Pool nog groter maken. We willen fors inzetten op het bereiken van de ontzettend grote groep recreanten en de jeugd. Daarvoor zullen we diverse marketing campagnes op moeten zetten waarmee we laten zien hoe prachtig de poolsport is. Goed voor de KNBB en voor de zaalhouders die gebaat zijn bij volle zalen. (Ook hier is versterking nog steeds gewenst: wij zoeken nog een bestuurslid marketing & communicatie én videomakers.)

 

 

Wat zijn de plannen voor de komende maanden?

Het eerste kwartaal is na het Jumbo NK Pool altijd een wat meer rustige periode, en die kunnen we ook wel even gebruiken. Eind januari zitten we met alle breedtesport coördinatoren bij elkaar om de balans op te maken en nieuwe plannen door te spreken. Dit gaat over de competities, ranking/rating, jeugd en uiteraard de NK’s.

 

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Pool
Foto's: EPBF, Rob Kleinjans, Stefan Osnabrug, Ton Smilde, Jan Rosmulder

Live/streaming Lokaal/regionaal Poolbiljart
Volg ons online